Džo Bajden i Volodimir Zelenski Foto:MANDEL NGAN / AFP / Profimedia/Ruslan Kaniuka / Zuma Press / Profimedia

Američki predsednik Džozef Bajden je jedva uspeo da završi rečenicu dok je govorio predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom kako je upravo dao "zeleno svetlo" za još jednu milijardu dolara vojne pomoći, kada je ukrajinski predsednik počeo da nabraja svu dodatnu pomoć koja mu je potrebna, a koju nije dobio. Kako javlja NBC, Bajden je tada izgubio živce.

Taj telefonski razgovor između dvojice čelnika je bio različit od prethodnih, tvrde četiri osobe upoznate s pozivom. Bajden je jedva uspeo da izvesti Zelenskog o odobrenju nove pomoći, kada je Zelenski počeo nabrajati svu pomoć koja Ukrajini treba. Bajden je tada izgubio živce, kažu osobe upoznate s razgovorom. Rekao je podižući glas da je američki narod bio prilično velikodušan, a njegova administracija i američka vojska naporno su radili kako bi pomogli Ukrajini te da bi Zelenski mogao da pokaže malo više zahvalnosti, kažu izvori.

Džo Bajden Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Zvaničnici administracije američkog predsednika kažu da se odnos Bajden i Zelenskog od telefonskog razgovora samo poboljšao, budući da je Zelenski dao izjavu u kojoj je pohvalio SAD zbog njihove velikodušne pomoći. No, ovaj sukob odražava Bajdenovu ranu svest da bi i kongresna i javna potpora slanju milijardi dolara Ukrajini mogla da počne da kopni. To se događa upravo u trenutku kada se Bajden priprema da zatraži od Kongresa da izdvoji još više novca za Ukrajinu, navodi NBC. Bajden se, naime, suočava s otporom nekih republikanaca i demokrata koji nisu bili prisutni kada je Kongres odobrio prethodna sredstva za Ukrajinu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Izvor upoznat s razgovorom kaže da je Bajden bio izjednačen sa Zelenskim po pitanju rešavanja problema, ali da razgovor nije bio žestok ili nabijen ljutnjom. Portparol Veća za nacionalnu sigurnost odbio je da komentariše celu stvar, dok portparol Zelenskog nije odgovorio na zahtev za komentar.

Pre telefonskog razgovora, Bajdenove frustracije Zelenskim rasle su nedeljama , navode tri osobe upoznate s razgovorom. Bajden i neki od njegovih glavnih saradnika smatrali su da administracija čini onoliko koliko može i što brže može, ali je Zelenski nastavio da se javno fokusira samo na ono što nije učinjeno.

BONUS VIDEO Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar