Foto: ATTA KENARE / AFP / Profimedia

Iranska policija uhapsila je glumicu Hengameh Gazijani jer je u javnosti na jednom video snimku skinula muslimaski veo u znak podrške protestnom pokretu pokrenutom u septembru posle smrti mlade Iranke u pritvoru, javili su lokalni mediji.

Protesti u Iranu su pokrenuti 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini (22) u bolnici, gde je smeštena u teškom stanju posle hapšenja 13. septembra u Teheranu zbog „nošenja neprikladne odeće“ i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

Demonstracije su kasnije prerasle u pokret protiv iranskih verskih vlasti. Prema podacima nevladinih organizacija nekoliko stotina ljudi ubijeno je u gušenju tih protesta, dok oko 15.000 uhapšeno. Neki uhapšeni su osuđeni na smrt, prenosi N1.

Hengameh Gazijani je uhapšena zbog podsticanja i podrške „neredima“ i komunikacije sa opozicionim medijima, javila je državna agencija Irna.

PROČITAJTE JOŠ:

Glumica je ranije rekla da je dobila poziv suda, a na video snimku na Instagramu je postavila video u kojem skida veo.

„Možda će ovo biti moja poslednja poruka. Od sada, šta god da mi se desi, znajte da sam kao i uvek sa iranskim narodom do poslednjeg daha“, napisala je ona u subotu uveče.

Glumica (52) poslednjih nedelja je oštro kritikovala gušenje protestnog pokreta, optužujući vlasti za ubijanje dece i mladih tokom protesta.

Iransko pravosuđe saopštilo je danas da je pozvalo glumicu, kao i još sedam ličnosti iz sveta filma, politike i sporta, zbog objavljivanja „provokativnog“ sadržaja u znak podrške protestnom pokretu, prenela je Irna.

BONUS VIDEO: Soba za mučenje u Hersonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar