Foto:profimedia.rs

Kako ga ruske patrole ne bi uočile, ostajao je u svome stanu i na svome laptopu gledao filmove. Kad god je bilo sunčano, prošetao bi se malim, zidovima ograđenim dvorištima. Oprezno je virio kroz prozor, jedva razmičući zavese. Bojao se da će ga ruski vojnici koji su se uselili u zgradu preko puta njegove videti. On je Timoti Morales, 56-godišnji nastavnik engleskog jezika iz Sjedinjenih Američkih Država. Dok su ruske snage kontrolirale Herson, on je živeo u strahu jer je mislio da će ga Rusi zbog njegove nacionalnosti videti kao metu.

Morales se od Rusa uspešno skrivao osam meseci. U javnosti se pojavio tek nakon što su Ukrajinci prošle nedelje oslobodili taj grad na jugu zemlje.

„Bilo je trenutaka kada sam bio očajan“, rekao je Morales za Njujork tajms. Nastavnik je s novinarom razgovarao na jednom od središnjih hersonskih trgova. Amerikanac je za svoj kaput od tvida zavezao plave i žute trake. „Znao sam da će ovaj dan doći“, dodao je Morales.

Prozori na hersonskim zgradama još se uvek znaju zatresti kad Rusi s istočne obale Dnjepra iz teške artiljerije opale po gradu. Iako slobodan, grad je još uvek u mraku. Nema struje, vode i grejanja. Većina njegovih stanovnika iz njega je pobegla pre više meseci, a Rusi su iz njega tokom povlačenja odneli sve što su mogu, prenosi Jutarnji list.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Bernat Armangue

Žitelji Hersona koji iz grada nisu pobegli svakog jutra stanu u red kako bi dobili nešto hleba i plastične posude napunili pitkom vodom. Prvi humanitarni konvoji u grad su stigli tek u utorak. U njima su bili brašno, sapun, maramice i slatkiši poput mešavine za frapee. Najgore je sada iza Moralesa. Ne mora se više s ruskim vojnicima upuštati u opasnu igru mačke i miša. Amerikanac je odrastao u Engleskoj, a godinama je u Oklahoma Sitiju u američkoj saveznoj državi Oklahomi predavao englesku književnost. Pre nego što je Rusija krajem februara napala Ukrajinu, Morales je u Hersonu otvorio školu na engleskog jezika.

Američki je nastavnik tokom prvih nekoliko dana rata u Ukrajini zapeo s ruske strane fronta. Jednom je pokušao pobeći preko auto-puta koja vodi prema severu Ukrajine, no vratio se u grad čim je video kako ruski tenkovi tuku po tom putu. Morales je uspeo zbrinuti svoju 10-godišnju ćerku, koja je grad napustila s njegovom bivšom suprugom, no on sam iz grada nije uspeo otići.

„Nisam hteo da rizikujem zbog svog pasoša“, rekao je Amerikanac.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Nastavnik nije napravio ništa ilegalno, međutim Kremlj je SAD i sve Amerikance proglasio svojim glavnim neprijateljem. Morales se bojao da će ga Rusi uhapsiti samo zato što je Amerikanac. Preživeo je ruski napad na Herson, okupaciju grada te neuspele pokušaje Rusa da asimiliraju delove Ukrajine i uklone svu opoziciju. Rusi su u Herson upali u martu i njegove su se ulice ubrzo napunile vojnicima i obaveštajcima iz Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije (FSB) koji su tražili proukrajinske gerilce.

Moralesov se život smanjio na dva stana, njegov i onaj koji pripada njegovoj bivšoj ženi, nervoznim šetnjama između njih, rekreaciju u dvorištu, ugodnom prostoru s trešnjom i orahom koji se ne vidi s ulice. Dva meseca nije otišao dalje od tog dvorišta. Rođaci njegove bivše žene, Ukrajinke, nosili su mu hranu, a ponekad je išao i u radnju u kojoj je radila tinejdžerka kojoj je verovao. Kako je gajila proukrajinske stavove, nadao se da ga neće prodati okupatoru. Međutim, ti su njegovi odlasci u prodavnicu bili tek izuzetak. Živeo je uglavnom kao pustinjak.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

U septembru je jednom izašao u dvorište i video kako ruski vojnici svoje puške guraju kroz metalnu ogradu. Čim ih je video, vratio se u stan i zaključao vrata. Ubrzo zatim, stigla je ruska patrola. Komšinica mu je rekla da nema izbora te da mora otvoriti vrata. Kada ih je otvorio, došao je oči u oči sa zvaničnikom FSB-a. Morales, koji govori ruski, ali ne dovoljno da bi glumio lokalca, rekao je FSB-ovcu da je Irac te da mu je ime Timoti Džozef. Rekao mu je da je nastavnik engleskog jezika te da je izgubio pasoš. FSB-ovac je nakon toga otišao. Komšinica je FSB-ovcu bila rekla da Džozef, odnosno Morales, nije sumnjivo lice.

„To mi je promenilo perspektivu. Pre sam bio oprezan. Nakon toga sam postao paranoičan“, rekao je Morales.

Za Moralesa, to je ispitivanje bilo najgore što mu se tokom okupacije dogodilo. Nastavnik je rekao da je živu glavu sačuvao samo zato što oni koji su taj dan došli u njegovu zgradu „nisu bili najbistriji na svetu“.

Amerikanac je nakon toga napustio taj stan i u njega se nije vratio sve dok Ukrajinci nisu oslobodili Herson. Bojao se da bi se FSB-ovci i ruski vojnici mogli vratiti i ponovno ga ispitati.

Vreme je kratio gledajući filmove koje je preuzeo pre invazije. Kada je hodao ulicama, bojao se da će sresti poznanike, pogotovo one starije koji, čini se, nisu bili do kraja svesni u kakvoj su opasnosti. Ti bi se stariji građani Hersona na ulici pozdravljali kao da grad nije okupiran. Iako mu je svaki izlazak na ulicu predstavljao rizik, nijedan sused i poznanik nisu izdali Moralesa.

Foto: Printscreen/Twitter/NEXTA

Dok je bio u svojevrsnom zatočeništvu, Amerikanac je pomoću susedove internet veze uspeo stupiti u kontakt sa svojim učenicima i prenositi im znanje iz engleskog. Među polaznicima nastave bilo je i Ukrajinaca, a i stanovnika drugih zemalja.

„Zbog toga sam ostao pri zdravoj pameti“, rekao je Morales, koji je većinu nastavničkog posla odradio bez naknade.

PROČITAJTE JOŠ:

Morales se zabrinuo kada se jedna ruska porodica uselila u stan u zgradi koja se nalazila nedaleko od njegove. Amerikanac je pomislio da se radi o zvaničniku ruskih vlasti koje su tokom okupacije vodile grad.

Morales je nakon više meseci života pod okupatorom primetio nešto što su uočili i drugi građani Herson – kohezija ruske vojske postepeno je slabila. Vojnici nisu bili disciplinovani, delovali su oronulo, a češće su vozili ukradene automobile nego obavljali vojničke poslove.

Tokom poslednjeg meseca okupacije, Amerikanac je uočio da su ruski vojnici skupe automobile koje su vozili po gradu pomoću teretnjaka izvukli iz Hersona. Morales je rekao da mu je to „dalo nadu“. Nedelju dana pre oslobođenja grada, Amerikanac nije mogao čitati vesti jer u Hersonu nije bilo struje.

U petak je u gradu uočio automobil s ukrajinskom zastavom zavezanom za antenu.

„Tada sam znao da su Rusi otišli“, rekao je Morales, koji se pridružio Ukrajincima koji su na ulicama proslavili oslobođenje grada. Premda je srećan što je grad slobodan, Amerikanac će ga ipak napustiti.

„Moram se udaljiti od toga što se tamo dogodilo“, dodao je.

BONUS VIDEO: Zelenski u Hersonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar