Foto: AY-COLLECTION / Sipa Press / Profimedia

Iran je u ponedeljak optužio Izrael za sabotažu podzemnog nuklearnog postrojenja Natanc u nedelju. Napad, tokom kojeg su oštećene centrifuge za obogaćivanje uranijuma, mogao bi da ugrozi aktuelne razgovore o iranskom nuklearnom sporazumu. Izrael nije preuzeo odgovornost za napad, što retko radi kada je reč o operacijama koje su izvele njegove tajne vojne jedinice ili obaveštajna agencija Mosad. Međutim, izraelski mediji prenose da je zemlja izvela sajber napad koji je izazvao nestanak struje u iranskom nuklearnom postrojenju.

Priroda napada i obim pričinjene štete još nisu poznati, ali je bivši iranski zvaničnik naveo da je napad doveo do požara, dok je portparol iranske Organizacije za atomsku energiju pomenio „moguću manju eksploziju“.

Napad bi takođe mogao da dodatno zaoštri odnose između SAD, koje trenutno pregovaraju u Beču o povratku nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, i Izraela čiji premijer Benjamin Netanjahu je najavio da će zaustaviti sporazum po svaku cenu.

Netanjahu se u ponedeljak sastao sa američkim sekretarom za odbranu Lojdom Ostinom, koji je u Izrael doputovao u trenutku kada je objavljena vest o napada. Netanjahu i Ostin su se kratko obratili novinarima, ali nisu odgovarali na pitanja.

„Moja politika na položaju premijera Izraela je jasna: Nikada neću dozvoliti da Iran razvije nuklearne kapacitete da bi ostvario svoj genocidni cilj eliminacije Izraela. Izrael će nastaviti da se brani protiv iranske agresije i terorizma„, poručio je Netanjahu.

Ostin je prethodno, na konferenciji za novinare u izraelskoj vazduhoplovnoj bazi Nevatim, odbio da odgovori na pitanje da li bi napad na Natanc mogao da bude prepreka naporima administracije predsednika Džoa Bajdena da ponovo razgovara sa Iranom o nuklearnom programu.

„Ti napori će se nastaviti“, rekao je Ostin. Administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa povukla je SAD iz nuklearnog sporazuma Irana i svetskih sila, što je dovelo do toga da Teheran prestane da poštuje ograničenja predviđena dogovorom.

I dalje ima malo detalja o tome šta se dogodilo u iranskom postrojenju u nedelju. Iranski zvaničnici prvobitno su saopštili da je reč samo o nestanku struje, da bi zatim isticali da je reč o napadu.

„Odgovor za Natanc je da se osvetimo Izraelu“, rekao ie portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Saed Katibzadeh i priznao da su centrifuge za obogaćivanje uranijuma IR-1 oštećene u napadu.

Iranski šef diplomatije Mohamed Džavad Zarif rekao je da će Natanc biti obnovljen sa boljim mašinama, što bi Iranu omogućilo da brže obogaćuje uranijum.

“Cionisti su želeli da se osvete iranskom narodu zbog njegovog uspeha na putu ukidanja sankcija. To nećemo dozvoliti i osvetićemo se cionistima za ovaj potez“, rekao je Zarif, a prenosi novinska agencija IRNA.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar