Iran
Foto: REUTERS/Lisi Niesner

SAD i Iran su saopštili da će sledeće nedelje početi indirektne pregovore sa drugim velikim silama, kako bi se obe zemlje vratile međunarodnom sporazumu kojim se ograničava iranski nuklearni program.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs opisao je nastavak pregovora, najavljenih za utorak u Beču, kao „zdrav korak napred“, ali je dodao da je „još rano i da SAD ne očekuju momentalni napredak pošto predstoje teški razgovori“.

Prajs je rekao da će glavna pitanja u pregovorima biti koraci koje će Iran morati da preduzme, kako bi ponovo počeo da poštuje sporazum iz 2015. godine, kao i koraci ka ublažavanju sankcija Teheranu, koje bi SAD morale da preduzmu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dogovor o nastavku pregovora usledio je nakon jučerašnjeg sastanka Irana i velikih sila potpisnica međunarodnog sporazuma, koji treba da spreči Teheran da razvije nuklearno oružje. Te zemlje su ranije saopštile da su spremne da pozdrave povratak SAD tom paktu.

Evropska unija, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Rusija, Kina i Iran naveli su da „prepoznaju značaj punog povratka SAD“ u okvir sporazuma iz 2015. godine i „istakle spremnost da pozitivno odgovore na to u zajedničkom naporu“, rekao je predsedavajući onlajn sastanku visokih zvaničnika tih zemalja.

Grupa je dodala da će razgovore o sporazumu nastaviti u utorak u Beču, „kako bi precizno definisali proces ukidanja sankcija i mere za primenu nuklearnih ograničenja“.

SAD su 2018. godine, u vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa, napustile sporazum sa Iranom, ali je novi šef Bele kuće Džozef Bajden povratak u okvir sporazuma odredio kao prioritet njegove administracije. Međutim, Bajdenova administracija i Teheran su imali različite stavove o uslovima za povratak SAD, uključujući pitanje kada Vašington treba da ukine sankcije Iranu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)