Foto: AY-COLLECTION / Sipa Press / Profimedia

Vođa iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi rekao je da Teheran zadržava pravo na preduzimanje akcije protiv počinioca "terorističkog" napada na nuklearno postrojenje u Natancu, dok je izraelski javni radio objavio da iza napada stoji izraelska obaveštajna služba Mosad. Salehi je rekao da je nesreća u iranskom podzemnom nuklearnom postrojenju Natanc u nedelju posledica "terorističkog čina".

Izraelski javni radio Kan objavio je, pozivajući se na neimenovane obaveštajne izvore, da je izraelska obaveštajna agencija Mosad izvela kibernetički napad na iransko postrojenje. Radio je objavio da je šteta u postrojenju u Natancu mnogo veća nego što je to priznao Iran.

Službeni Tel Aviv, koji optužuje Teheran da želi da razvije nuklearno oružje, nije komentarisao incident. Premijer Benjamin Netanjahu je, na svečanosti obeležavanja 73. godišnjice osnivanja zemlje kojoj su prisustvovali najviši izraelski vojni i obaveštajni zvaničnici, nije direktno spomenuo Natanc, rekavši međutim da je „borba protiv iranske nuklearizacije … veliki zadatak“.

Salehi je rekao da se međunarodna zajednica i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) moraju uhvatiti u koštac s nuklearnim terorizmom, i da „Iran ima pravo da preduzme akcije protiv počinioca“.

„Da bi se suprotstavili ciljevima onih koji stoje iza terorističkog napada (…) Iran će, s jedne strane, unaprediti svoju nuklearnu tehnologiju, a s druge, ukinuti američke sankcije“, rekao je vođa iranskog nuklearnog programa.

Foto: AY-COLLECTION / Sipa Press / Profimedia

Iran je nešto ranije u nedelju objavio teškoće u distribuciji struje koje su izazvale incident u Natancu, u pustinji pokrajine Isfahan, koje je u samom središtu iranskog programa obogaćivanja uranijuma, a nadzirala ga je IAEA. Ranije, Behrouz Kamalvandi, portparol Iranske organizacije za atomsku energiju, rekao je da „incident nije uzrokovao žrtve ni radioaktivno zagađenje“.

Nesreća u Natancu dogodila se dan nakon što je Iran na nacionalni Dan nuklearne tehnologije u tom postrojenju pokrenuo napredne centrifuge za obogaćivanje uranijuma.

U junu prošle godine u Natancu je izbio požar, a iranska vlada je rekla da je to bio pokušaj sabotaže iranskog nuklearnog programa. Godine 2010. računarski virus Stuxnet, za koji se veruje da su ga razvili Sjedinjene Države i Izrael, otkriven je kada je bio korišćen za napad na Natanc.

Teroristički napad na postrojenje Natanc dogodio se u vreme kada Teheran i Vašington pripremaju teren za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. iz kojeg se bivši američki predsednik Donald Tramp jednostrano povukao pre tri godine i ponovno uveo Iranu sankcije, na šta je Iran odgovorio tako što je i sam pre dve godine počeo da krši odredbe sporazuma.

Evropska unija u petak je objavila da će zvaničnici Irana, Kine, Rusije, Francuske, Nemačke i Britanije iduće nedelje nastaviti razgovore o povratku SAD-a nuklearnom sporazumu s Iranom iz 2015. godine, nakon održanih „konstruktivnih rasprava“ ove nedelje.

Iran je prošle godine optužio Izrael da stoji iza ubistva naučnika Mohsena Fahrizadeha koga su zapadne obaveštajne službe označile kao oca iranskog programa nuklearnog oružja. Teheran redovno odbacuje optužbe da pokušava i da napravi nuklearnu bombu. Izrael nije ni potvrdio ni odbacio optužbe za ubistvo Fahrizadeha.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar