Ivan Đikić Foto: N1

Hrvatski naučnik Ivan Đikić govorio je na N1 televiziji o pandemiji, nauci, SZO, reformi zdravstva u Hrvatskoj i ostalim stvarima. Đikić kaže će mu ova godina ostati upamćena po tome što je uspeo da napravi kontrolu nad nekontrolisanim širenjem kovid bolesti.

„To je veliko dostignuće globalne nauke“, rekao je Đikić za N1.

Komentarisao je i situaciju s koronavirusom u Kini.

„SZO još ne može proglasiti prestanak pandemije jer u pojedinim zemljama imamo izvore i među njima je najveće žarište Kina. Kina ima problem s tim da nije vakcinisala svoju populaciju s pravilnim vakcinama, osim toga veliki deo vakcina dali su radnoj populaciji, ne starijima, imali su rigorozne mere tako da se i prirodno virus nije mogao širiti“, objašnjava naučnik.

„Mnogo smo spremniji na nove pandemije“

Dodaje da je to dovelo do toga da populacija Kine nije dovoljno kolektivno imuna kao mi u Evropi zbog takvih stvari.

PROČITAJTE JOŠ:

„Upravo zbog toga je u Kini veliki rizik iako je omikron blaga varijanta, s obzirom na deltu, može doći do razvoja novih vrsta i podvrsta virusnih sojeva koji mogu biti opasniji. Upravo zbog toga je fikus na Kini i prati se šta se događa“, kaže Đikić i dodaje da bi SZO mogao 2023. proglasiti kraj pandemije.

A na pitanje jesmo li nakon svega spremniji za neku novu pandemiju, Đikić odgovara da jesmo.

„Mnogo smo spremniji, ovo je bio ogroman šok. Ne samo za građane, već i za političare. Mislim da je sad svesnost da je pandemija nešto što se može dogoditi u bilo koje vreme“, kaže Đikić i dodaje da svi oni koji imaju novac sad ga ulažu u nauku i tehnologije i industriji.

„Evropa momentalno nema dovoljno potencijala da proizvodi svoje lekove“, upozorava Đikić i dodaje: „Upravo na temelju toga smo naučili tokom kovid-krize da smo spremniji danas za svaku buduću krizu“.

BONUS VIDEO: Masovno testiranje ljudi na ulicama i po stanovima u Šangaju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar