Andrej Plenković Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR

Hrvatski nedeljnik Nacional je u najnovijem broju obelodanio transkript razgovora Jurice Lovrinčića, savetnika ministra privrede Davora Filipovića i novinara Mreže TV Marina Vlahovića, koji, kako kažu, eksplicitno ilustruje kako osoba od posebnog poverenja premijera Andreja Plenkovića i ministra privrede, trguje uticajem i pokušva za sebe da iznudi deo novca.

Nacional tvrdi da je protekle sedmice dobio više audiosnimaka koje je novinar Marin Vlahović snimio tokom razgovora sa Juricom Lovrenčićem, te da razgovori otkrivaju da se Filipovićev satnik predstavlja kao osoba koja kontroliše oglašivačke budžete većeg broja državnih firmi, fondova, agencija i drugih institucija te ih usmerava prema mediju koji promoviše njegove interese i ministra.

Davor Filipović
Davor Filipović. Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nacional piše da se radi o ukupno 200.000 evra, od čega su neke promotivne kampanje već realizovane ili su u toku, a deo bi bio odrađen naredne godine.

Navode da je novac trebalo podeliti tako što bi polovinu zadržala televizija, a da od tog novca mogu nastaviti da rade Marko Ljubić i Vlahović, koji na Mreži TV imaju emisiju. Lovrenčić je, međutim, tražio deo isplaćenog novca nazad i to od Vlahovića.

„Nabroji mu sve firme koje kontrolišem. Znači, Janaf, Fond za nuklearnu energiju, to ti je sve ispod mene. Zatim ovaj fond za okolinu, Hrvatske vode. Osim Ministarstva i osim Hamaga, to sve ja kontrolišem. Iz svih tih izvora ja mogu pustit“, govori Lovrinčević Vlahoviću, misleći pritom na Sašu Englera, direktora izdavača Mreže TV-a, prenosi hrvatski portal Index.

Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia

„Ako bude korektan“, odgovara mu Vlahović, na što mu Filipovićev savjetnik uzvraća: „Ako bude korektan. Da. Jedino što tražim da s nama podeli“, navodi Nacional u objavljenim transkriptima.

Inače, Lovrenčić je manjinski suvlasnik „Pevex“-a, bio je i direktor te firme i prijatelj ministra Filipovića i njegov najpouzdaniji saradnik.

Nacional piše da je Lovrenčić i Plenkovićev miljenk te da se u Filipovićevom ministarstvu već duže ponaša kao da je ministar, a ne savetnik.

Tekst Nacionalna komentarisao je potpredsednik Vlade Hrvatske Branko Bačić, rekavši da nije detaljno upućen u temu, ali je video, kaže, naslov.

„U svakom slučaju, treba videti koliko su ti transkripti tačni. Ako je to tačno, to je za svaku osudu“, krekao je Bačić za zagrebačku N1 tv.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar