Foto: Saouri Aissa / Xinhua News / Profimedia, EPA-EFE/JALAL MORCHIDI, Dnevnik Nova tv

U Maroku stalno živi 30 hrvatskih državljana. Prema analizi teleoperatera u zemlji ih je u trenutku potresa bilo gotovo 10 puta više. Za sad je poznato da je samo jedan Hrvat lakše povređen, a s njim je razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Snažno podrhtavanje u Marakešu osetio je i Drago koji tamo živi i radi. U zbijenim ulicama spas je tražio u dvorištu kuće kad je pokraj njega pao dimnjak i lakše ga povredio.

„To je šok bio ono ti nemaš pojima ti stojiš u paciju i onda ti to je komad s terase gore, to je komad od 500 kila da me to poklopilo ne bi me više bilo“, rekao je Drago Palestrina Mazić za Dnevnik.hr.

Za vreme zemljotresa u Zagrebu bio je u domovini pa ih ovako upoređuje:

„Razlika je što sam ja u Zagrebu bio treći sprat novogradnje i ona je plesala, ovde je bilo vibracija baš ono ružniji osjećaj mi je bio u Marakešu nego u Zagrebu“, poručio je Drago.

U Maroku živi 30 Hrvata. U zemlji je u trenutku potresa bilo i 11 hrvatskih turista i pet studenata. Toliko ih se barem službeno javilo.

„24 sata dostupna je kako ambasada tako i naša konzularna služba i mi naravno utvrđujemo je li zaista koji hrvatski državljanin stradao“, izjavio je Gordan Grlić Radman, ministar spoljnih poslova.

Sudeći prema hrvatskim mobilnim karticama u Maroku je bilo i znatno više Hrvata. SRUUK im je poslao poruku upozorenja, javlja reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

„To su ova tri naša glavna teleoperatera. Tačno 243 poruke su isporučene“, istakao je Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova.

Jednog Hrvata dugo su tražili jer mu je mobilni bio isključen. Na sreću sve je dobro prošlo. Preporuka je otkazati sva putovanja u Maroko.

„Naravno javili su nam se hrvatski državljani koji su već uplatitli aranžmane i avionske karte, 1.000 ljudi je izgubilo živote i sada posete turističkog tipa za sada ja ne bih preporučio“, objasnio je Krešo Glavač, diplomatski savetnik u ambasadi u Maroku.

Saučešće porodicama žrtava uputili su i premijer Andrej Plenković i predsednik Zoran Milanović te ponudili pomoć.

***

BONUS VIDEO: Posledice zemljotresa u Maroku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar