Silueta
Foto: Shutterstock

Hrvatski glumac, reditelj i pisac Mars Džonatan Filds brutalno je napadnut pre sedam godina, kada su ga tri mladića pretukla na ulici. Filds je sada podelio bolnu ispovest o nasilju kroz koje je prošao, ali i odsustvo reakcije pravosudnih organa koji su jednog od njegovih napadača osudili na mesec dana dobrotvornog rada.

Vraćao sam se sa prijateljem sa jednog eventa, prolazili pored hotela u čijem podrumu je noćni klub. Odjednom se nešto zatrči prema nama i udari prijatelja, koji je padao glavom na rub pločnika. Skočio sam da ga odbacim da padne na travu, i probudio se iz kome 4 dana kasnije.

U sobi su mi se nalazila tri policajca. Kažu doktori mozak ti još uvek krvari, ako ne uspemo zaustaviti, moraćemo da ti bušimo lobanju. Život ti je i dalje u opasnosti. Imaćeš stalne posledice, smanjen sluh na levo uho, metaliziran ukus i miris, migrene, vrtoglavice.

Na telu nijedna masnica, šutirali su me isključivo u glavu, pokušavajući da me ubije.

Kažu policajci nemoj nas pogrešno shvatiti, ali drago nam je da zbog toliko teških povreda, konačno se možda neće moći izvući. Kažu to im je već osmi napad, od pre poznati policiji kao dileri.

Policija je brzo došla jer su izazvali masovnu tuću u klubu, i nas pretukli bukvalno usput dok su istrčali napolje. Sve su snimile kamere. Policija ih zatekla kako me šutiraju u glavu, a ja u nesvesti, i u lokvi krvi“, počeo je Filds svoju ispovest na Tviteru.

Kako je istakao, prilikom hapšenja je jedan od momaka udario policajku u lice, a njegova majka je sutkinja. Drugom je otac lekar, dok je sutkinja koja je dobila predmet njihova porodična prijateljica.

„Ono što sledi je sedam godina terora od strane hrvatskog pravosuđa, što boli više od bilo kojeg udarca kojeg sam primio te noći. Nakon svega ovoga, ja sa Hrvatskom više ne želim imati uopšte posla. Fizički mi je muka. Ne mogu. Stvarno više ne mogu. Prvi šok je usledio kada sam pozvan da dam iskaz u državno tužilaštvo.

Sutkinjin sin, onaj koji je, podsećam, udario šakom policajku u lice, on uopšte nije na nacrtu optužnice. Ova dvojica – „mladi punoletnici“, iako je najmlađi 23 godine u tom trenutku.

Prijatelj i ja? Takođe na nacrtu optužnice. Kaže državno tužilaštvo potukla se balavurdija, svi krivi za remećenje javnog reda i mira. Uspeo sam da ih potučem argumentima.

Da smo se potukli, jelte, dvojica (kako tvrde) fetusa protiv dvojice visokih tridesetogodišnjaka, malo je verovatno da bi uspeli da nas skoro pretujz na smrt, a pogotovo bez ijednog primljenog udarca.

Uostalom: snimci, svedoci, policija.

Umesto za pokušaj ubistva, suđeno im je za nanošenje teških telesnih povreda, kao mladim punoletnicima. Ročište se nije održalo punih sedam godina. Jedan ne dođe, otkazano, iako znaju gde su. Svaki puta meni 1000 kuna troška. I tako, ponavljam, sedam godina“, nastavio je reditelj i pisac.

Po njega je pomenuta sutkinja slala policiju, iako nije smeo kao žrtva da bude u istoj prostoriji sa napadačima.

„Štaviše, zvala me na privatni broj, vređala, pretila, tretirala kao da sam ja zločinac, a oni žrtve, govorila da će me „dovući gde god ja se sakrio“, pa „makar iz Londona“. „Nema gde mogu pobeći, a da me ona ne može naći“.

Ko je tu, ono, žrtva?

Pred svedočenje su u praznom, mračnom hodniku seli obojica pored mene, svaki sa jedne strane. Kada smo ušli unutra, meni je sutkinja rekla da izađem napolje, jer će oni svedočiti. Kada sam ja svedočio, oni su bili unutra. Pred njima me tražila gde mi porodica živi, adresu, brojeve telefona, imena i prezimena. Naravno da mi nije bilo svejedno.

Znao sam da će ići na to da me uhvati na trik: ako kažem da ih mogu prepoznati, lažem sudu, njih će osloboditi, mene kazniti, jer fizički nije bilo moguće, s obzirom da sam refleksno rukama zaštitio glavu, a ako kažem da ne mogu, onda će reći da je to mogao da uradi bilo ko, a mi tu jadnu, nevinu dečicu optužujemo, što se tačno i dogodilo“, ističe on.

Tada je sudu rekao da veruje da je hrvatska policija uhapsila prave ljude, koje su kasnije prepoznali svedoci, ali i sigurnosne kamere, na šta je sutkinja rekla da policija piše gluposti.

„Naravno da sam išao na pregled kod sudskog veštaka, obavio sve pretrage, i imam crno na belo sve.

Sutkinji to nije bilo dovoljno, ona je zatražila mišljenje svoga veštaka, i u tom zahtevu je navela što želi da bude njegov zaključak.

Čovek je potvrdio višestruke, teške povrede, od više udaraca na više mesta, da bi na kraju zaključak bio ono što je sutkinja naložila da bude – da me onaj čiji su roditelji sirotinja malo pogurnuo, a ja, pijan, izgubio ravnotežu i nezgodno pao. U četverodnevnu komu, jelte.

Nakon toga je sutkinja zaključila da nema osnove da se nastavi progon sina njene porodične prijateljice, bože moj, pa ćemo osuditi samo ovoga čiji roditelji nisu prst i nokat sa sutkinjom, niti su sami sudije.

Presuda je bila, pazite ovo, sedam meseci zatvora, ALI. To će biti zamenjeno sa mesec dana dobrotvornog rada, koji svi znamo da neće ni to odraditi“.

Filds nema pravo na odštetu, jer okrivljeni mladić nema prihode.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Da stvar bude još gora, i uvreda meni kao osobi, pravosuđu, pravdi i poštenju – sutkinja je zaključila sledeće, uprkos snimcima sa sigurnosnih kamera hotela, svedocima (uklj. zaštitare), medicinskom izveštaju, policijskim zapisnicima, itd itd itd:

On je mene lagano odgurnuo, a ja, pijandura, izgubio ravnotežu i nezgodno pao, povredivši se. On, duša od čoveka, je „maramicom pritiskao ranu da zaustavi krvarenje, sve do dolaska hitne pomoći“.

Pijan ko letva i nadrogiran ko zmaj, zamislite, a ipak mi spasio život. Heroj. Mesec dana dobrotvornog rada. Toliko moj život vredi u „njihovoj“ Hrvatskoj.

Ta ista Hrvatska, od koje imam državnu nagradu za doprinos hrvatskoj kulturi. Nagradu Ujedinjenih naroda za rad sa decom. Mesec dana dobrotvornog rada, sunce da ti jebem.

Ne znam, verovatno patim od neke vrste stokholmskog sindroma, gde te tvoja država ubija, a ti je i dalje, svemu usprkos, voliš, i pišeš knjige u njenu slavu, i predstavljaš je (u) svetu u najboljem mogućem svetlu. Budala“, zaključio je hrvatski pisac i reditelj.

BONUS VIDEO Krvoproliće u Oklahomi – napadač upao sa puškom u bolnicu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare