Izrael Foto:Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair/Ali Jadallah / AFP / Profimedia/AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Hamasova otmica preko 200 talaca iz južnog Izraela 7. oktobra dovela je malu, gasom bogatu arapsku državu Katar u žižu javnosti. Njihova sudbina je donekle u rukama Katara. Zašto? Iz jednostavnog razloga što Katar ima jedinstvenu ulogu glavnog posrednika između Izraela i njegovog oglašenog neprijatelja, Hamasa.

I predsednik SAD Džozef Bajden i premijer Velike Britanije Riši Sunak do sada su zahvalili Kataru i njegovom vladajućem emiru na njihovoj ulozi u obezbeđivanju oslobađanja četiri taoca. U sredu je izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost dodao svoju zahvalnost.

Katar je uveren da će vremenom, strpljenjem i ubeđivanjem moći da pregovara o oslobađanju još desetina talaca u narednim danima, iako bi izraelski kopneni upad u Gazu ovo učinio daleko težim.

Ovi taoci bi, kažu katarski zvaničnici, najverovatnije bili dvojni državljani i ne-Izraelci.

Očekuje se da će Hamas želeti da se drži izraelskih vojnika koje je kidnapovao u nadi da će ih razmeniti za palestinske zatvorenike koji se drže u izraelskim zatvorima. Ali ovo takođe nosi ozbiljan rizik za Katar, prenosi BBC.

Kako su se pojavili užasni detalji Hamasovog napada, neki se pitaju zašto ovaj veliki zapadni saveznik, koji ima američku vojnu bazu, obezbeđuje dom za političko krilo organizacije koju su Velika Britanija, SAD i drugi proglasili terorističkom.

Ako se dalji napori Katara pokažu uglavnom bezuspešnim, onda će njegov položaj na Zapadu patiti i može uslediti pritisak na Katar da zatvori tu kancelariju Hamasa.

Malo je reći da su ovi pregovori o taocima delikatni.

Izrael se još uvek potresa od užasnih napada Hamasa i drugih onog kobnog jutra 7. oktobra kada su naoružani ljudi probili graničnu ogradu, ubivši oko 1.400 ljudi.

Gaza je dom za 2,3 miliona Palestinaca i vojnog krila Hamasa, koje vlada tom teritorijom od 2007. godine. Tri nedelje već traju izraelski vazdušni napadi na Gazu, u kojoj je stradalo preko 7.000 ljudi. UN pozivaju na hitan prekid vatre.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas koji su Velika Britanija, SAD i druge nacije proglasile terorističkom organizacijom. Nije ni čudo što je dvema stranama potreban posrednik u sredini.

Pa kako funkcionišu ovi pregovori o taocima?

Foto: MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia

Katar je dom političkog vrha Hamasa koji od 2012. ima kancelariju u glavnom gradu Dohi, na čijem čelu je njegov lider Ismail Hanije.

Usred blistavih nebodera od stakla i čelika moderne Dohe, zvaničnici Hamasa sede sa katarskim diplomatama iz Ministarstva spoljnih poslova kako bi rešili složeno pitanje oslobađanja talaca.

Rečeno je da katarski posrednici nisu novi u ovome. Oni su iz specijalnog vladinog odeljenja koje nadgleda odnose sa Hamasom u Gazi, što je omogućilo Kataru da plaća stotine miliona dolara godišnje kako bi infrastruktura i državna služba Gaze funkcionisali.

Mnogi katarski zvaničnici su bili u Gazi i dobro su poznati visokim ličnostima Hamasa. Za razliku od svojih suseda u Zalivu, Bahreina i UAE, Katar nema formalne diplomatske odnose sa Izraelom, iako je 1990-ih bio domaćin izraelske trgovinske kancelarije.

Hamas Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Ali postoji komunikacija preko kanala i u ključnim trenucima tokom razgovora o taocima katarski zvaničnici su mogli da razgovaraju sa svojim izraelskim sagovornicima telefonom. Ovde deluje mnogo faktora.

Čini se da Hamas nema mnogo koristi od oslobađanja svojih talaca, ali ta organizacija, koja je arapski akronim za Islamski pokret otpora, već je kritikovana zbog kidnapovanja žena i dece.

Neki analitičari veruju da Hamas želi te taoce, a verovatno i sve svoje strane, pre nego kasnije.

„To je loša optika za njih“, kaže Džastin Kramp iz strateškog trusta mozgova Sibilajn.

Foto: TANJUG/AP Photo/Hatem Moussa

Ističe da čuvanje lokacije tolikog broja talaca u tajnosti od Izraela, kao i hranjenje i briga o njima tokom rata, za Hamas mora predstavljati veliki logistički izazov. Katarski zvaničnici, međutim, kažu da oslobađanje talaca kupuje vreme Hamasa.

Sa toliko porodica u Izraelu i drugde koje očajnički žele da obezbede oslobađanje svojih najmilijih mirnim putem, raste pritisak na izraelsku vladu. Široko se pretpostavlja da bi razgovor mogao uskoro da prestane zbog kopnena ofanzive.
Zatim tu su mehanika stvarnih izdanja.

Kao što se i očekivalo, Hamas ih je držao skrivene u tunelima pod zemljom. Ono malo koliko je oslobođeno predato je Međunarodnom komitetu Crvenog krsta.

Ali prebacivanje do 50 ili više pojedinaca, o čemu se govorilo, zahtevalo bi pauzu u skoro nemilosrdnim vazdušnim napadima. Hamas bi želeo da tu pauzu pretvori u prekid vatre.

Foto: TANJUG/AP Photo/Fatima Shbair

Ali izraelska vlada Benjamina Netanijahua obećala je da će voditi ovaj rat sve dok Hamas ne bude uništen i stoga nerado daje Hamasu bilo kakav prostor za disanje.

Ovo nije prvi put da se Katar pojavio kao koristan posrednik.

Godinama je bila domaćin de fakto ambasade talibana kada su bili van vlasti u Avganistanu.

Iako su SAD i njihovi saveznici bili u ratu sa talibanima, Vašingtonu je zapravo odgovaralo da ima adresu na kojoj bi mogli da razgovaraju sa njima, što je rezultiralo kontroverznim mirovnim sporazumom iz 2020. koji je doveo do haotičnog povlačenja Zapada iz Kabula sledeće godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Stanovnici Dohe su imali običaj da primećuju izuzetan prizor krupnih, gusto bradatih talibanskih komandanata, obučenih u šalvar kamiz, koji svoje žene vode u kupovinu najnovije zapadne mode u klimatizovanim tržnim centrima Dohe.

Ovo nije prvi put da se Katar pojavio kao koristan posrednik.

Godinama je bila domaćin de fakto ambasade talibana kada su bili van vlasti u Avganistanu. Sećam se da sam izveštavao o tome 2013. godine kada su talibani razbesneli avganistansku vladu u Kabulu podizanjem svoje bele zastave u svom imanju u Dohi.

Izrael Palestina Gaza rat Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Iako su SAD i njihovi saveznici bili u ratu sa talibanima, Vašingtonu je zapravo odgovaralo da ima adresu na kojoj bi mogli da razgovaraju sa njima, što je rezultiralo kontroverznim mirovnim sporazumom iz 2020. koji je doveo do haotičnog povlačenja Zapada iz Kabula sledeće godine.

Stanovnici Dohe su imali običaj da primećuju izuzetan prizor krupnih, gusto bradatih talibanskih komandanata, obučenih u šalvar kamiz, koji svoje žene vode u kupovinu najnovije zapadne butik mode u klimatizovanim tržnim centrima Dohe.

U Iraku i Siriji, Katar je koristio svoje dobro povezane obaveštajne kontakte da obezbedi oslobađanje određenih talaca koje drži Islamska država (ISIS).

Nedavno, ove godine Katar je pregovarao da se četvoro ukrajinske dece koje je navodno otela Rusija vrati svojim porodicama, nakon zahteva Ukrajine da Katar posreduje sa Moskvom u njeno ime.

Sve ovo čini Katar vrednim partnerom za mnoge zemlje, od kojih neke ubijaju metaforički put do njegovih vrata dok traže njegovu pomoć da izvuku svoje ljude iz Gaze.

Ali Katar je već hodao po čudnom diplomatskom konopcu i pre ove krize.

Da li će iz ovog sukoba izaći dobro zavisiće u velikoj meri od toga da li će uspeti da deeskalira strašnu situaciju u Gazi i ispuni svoje napore da obezbedi oslobađanje što većeg broja talaca.

BONUS VIDEO: Hamas oslobodio dvoje izraelskih zarobljenika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar