Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove
Foto: Koen Van WEEL / AFP / Profimedia

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, u saradnji sa EU, dostavio je vlastima Crne Gore spise predmeta u istrazi o više od 15 osumnjičenih za teške zločine, uključujući ubistvo, mučenje, seksualno ropstvo i silovanje.

U izveštaju, koji je u ponedeljak pred Savetom bezbednosti UN predstavio predsednik Mehanizma, sudija Karmel Ađius, navodi se da se nastavlja saradnja kroz zajednički projekat EU-Mehanizam koji podržava ostvarivanje unutrašnje odgovornosti za ratne zločine.

„Tokom izveštajnog perioda projekat je ostvario značajan rezultat prenošenjem na vlasti Crne Gore spise predmeta u vezi sa više od 15 osumnjičenih za koje se veruje da su odgovorni za teške zločine, uključujući ubistvo, mučenje, seksualno ropstvo i silovanje. Projekat će nastaviti da pruža pravnu i dokaznu podršku nadležnima da pokreću istrage, pripremaju optužnice i procesuiraju osumnjičene za ratne zločine“, navodi se u izveštaju, a prenosi RTCG.

Tužilac Međunarodnog reziudalnog mehanizma za krivične sudove, pravosudnog tela koje je preuzelo preostali rad dva tribunala UN za ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji, Serž Bramerc obavestio je Savet bezbednosti o napretku koji je postignut u suđenima i žalbama.

Stalne članice Saveta bezbednosti UN iznele su različite stavove o ulozi i opravdanosti postojanja Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Dok su predstavnici zapadnih zemalja u potpunosti podržavali rad tog suda, Rusija je kritikovala nedostatak aktivnosti na okončanju njegovog rada.

BONUS VIDEO: Crna Gora – nove mere

Komentari

Svi komentari (0)