Foto: Levine/Washington Post / Sipa Press / SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / ARIS MESSINIS / AFP / Profimedia

Na ulicama Limana u istočnoj Ukrajini, grada koji je do nedavno bio pod okupacijom ruskih snaga, vlada sablasna prazina. U nedelju nije bilo nikakvih znakova ruskih trupa na tom području - nekoliko oštećenih ruskih tenkova ili mrvih ruskih vojnika ili zarobljenika.

Pripadnici Nacionalne garde Ukrajine iz jedinice Dnjepar-1 šetaju pojedinim ulicama, ali u malom broju. Povremeno se čuju pucnjave ili udari artiljerije, koje narušavaju tišinu. Nekoliko meštana voze bicikle, traže hranu, zbunjeni onim što se dešava.

Foto: Levine/Washington Post / Sipa Press / Profimedia

„Jednog dana nosim jednu kapu, drugi dan drugu“, rekla je jedna žena u suzama, pretvarajući se da skida šešir. „Kako možemo da živimo ovako“, upitala je ona, misleći na promenu kontrole nad gradom, prenosi CNN.

CNN je bio među prvim medijima koji je posetio nedavno oslobođeni grad. U Liman su stigli 30 minuta nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski proglasio pobedu u gradu koji je potpuno očišćen od ruskih trupa.

„Seli su u svoje tenkove i odvezli su se“, rekla je Tanja, vozeći se biciklom nazad u sklonište, gde i dalje provodi noći sa 15 osoba.

Portparol ukrajinske vojske, zamoljen da odgovori na izveštaj CNN, negirao je da je bilo ruskog povlačenja pre dva dana, rekavši da su se borbe u toj oblasti vodile i u subotu.

Sergej Čerevatij, iz Istočne grupe oružanih snaga Ukrajine, rekao je da su ruske trupe formirale konvoje za probijanje kroz de fakto opkoljeni grad. Neki su uspeli da se izvuku, rekao je, dok su drugi povređeni.

Mogućnost da su ruske snage izvele, čak i delemično uredno povlačenje u petak, postavlja važno pitanje za Kremlj. Tokom tog dana, ruski predsednik Vladimir Putin je potpisao dokumente u kojima je tvrdio da će pripojiti Liman i druge delove južne Ukrajine i održao je miting na Crvenom trgu u Moskvi, tvrdeći da će pobeda biti ruska.

U isto vreme, njegova vojska se povlači iz Limana, što označava jedan od najznačajnijih ruskih poraza u poslednjih nekoliko nedelja, a moglo bi da utiče na rusku kontrolu nad okupiranim delovima Donjecka i Luganska.

Foto: ARIS MESSINIS / AFP / Profimedia

Povratak Limana pod ukrajinsku kontrolu je bio brz, a jedan meštanin je već ofarbao kapiju lokalne policijske stanice u boje ukrajinske zastave – žutu i plavu. Unutar zgrade šteta je već sanirana, a prostorije sređene.

U zgradi lokalne uprave, Roman je sedeo na stolu pored zastave partije „Jedinstvena Rusija“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Loše je. Nema struje ni vode“, rekao je on. Ističe da je administrativna zgrada korišćena za upravljanje i privlačenje meštana da učestvuju u nedavnom referendumu, koji se u Limanu desio pod punim naletom ukrajinskog napredovanja.

Značajna železnička infrastruktura u Limanu je teško oštećena, krovovi su odneti sa zgrade stanice i oštećeni su i vozovi. Više zgrada u gradu je uništeno, a u nedelju su ulice u određenim delovima već bile očišćene.

Mnoge ukrajinske trupe su već krenule ka sledećoj meti na otežanim linijima odbrane Rusije – Kremina, dalje na istoku.

BONUS VIDEO: Masovna grobnica u Izjumu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar