Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Penzionisani general Petr Pavel vodi sa tesnom razlikom u prvom krugu predsedničkih izbora u Češkoj nakon 99,1 odsto prebrojanih glasova na predsedničkim izborima koji su održani u toj zemlji.

Pavel ima 35,24 odsto osvojenih glasova, dok se na drugom mestu nalazi bivši premijer Češke Andrej Babiš sa 35,15 odsto glasova, preneo je Rojters.

S obzirom da u prvom krugu izbora nijedan kandidat nije osvojio više od 50 odsto glasova, Češka će za dve nedelje birati novog predsednika između Pavela i Babiša. Predizborne ankete i modeli predviđaju u drugom krugu sigurnu pobedu generala Pavela sa 57 odsto glasova.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Na trećim direktnim predsedničkim izborima održanim u juče popodne i danas na trećem mestu našla se jedina žena među osmoro kandidata, profesorka ekonomije, nekadašnja rektorka Mendelovog univerziteta u Brnu, Danuše Nerudova, sa skoro 14 odsto glasova.

„Nema razloga za slavlje, već treba ući u drugo poluvreme koje će biti teže nego ovo prvo. Ljudi će odlučiti da li će poverovati praznim obećanjima Andreja Babiša ili žele promenu“, kazao je češkom javnom TV servisu o svojim boljim rezultatima nego što se očekivalo general Petr Pavel.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Analitičari ne isključuju da u drugi krug general Pavel čak može da uđe sa prvog mesta, pošto tek na kraju prebrajanja stižu glasovi iz Praga, koji tradicionalno glasa protiv Babiša, a za kandidate desnice i centra i u njemu i drugim velikim gradovima podršku imaju Pavel i Nerudova.

„Andrej Babiš je otelotvorenje populizma i u velikoj meri je razlog zašto sam odlučio da se kandidujem. Ne želim da živim u zemlji na čijem čelu stoji čovek koji se bori pomoću faulova u argumentima i laži“, kazao je general.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Nerudova je, zahvaljujući biračima za glasove, poručila da će u daljoj kampanji i u drugom krugu podržati generala Pavela kao demokratskog kandidata.

„Ništa se ne završava, stojimo na početku nove priče. Ovde je veliko zlo, zove se Andrej Babiš, dobilo je relativno mnogo glasova. U njegovom vlasništvu su mediji, političke stranke a sada bi hteo da dodje u posed i zamka Lani i predsedničkog zamka Hradčani“, kazala je Nerudova.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo su izbori kada prvi put među kandidatima nema izrazitih ličnosti i autoriteta, koji su obeležili pad komunizma i češku tranziciju, kao što su bila trojica prvih predsedika Vaclav Havel, Vaclav Klaus i Miloš Zeman.

Prema preliminarnim rezultatima na izbore je izašlo 67,74 odsto od 8,3 miliona registrovanih birača, šest odsto više nego pre pet godina.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Ishod prvog kruga biće poznat večeras, a novog predsednika koji će naslediti Miloša Zemana, kada mu početkom marta istekne drugi, po Ustavu poslednji mandat, Česi će izabrati u drugom krugu 27. i 28. januara.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar