Foto: Jim WATSON / AFP / Profimedia

Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden fotografisan je kako nervozno telefonira ispred Bele kuće na dan kada je upozorio da će ruska invazija na Ukrajinu uslediti u narednim danima. Ovaj prizor uznemirio je građane širom sveta, jer visoki američki zvaničnici ne praktikuju da razgovaraju telefonom naočigled svih.

Fotografije su nastale po Bajdenovom povratku u Vašington iz Klivlenda u koji je otišao zbog poslovnih obaveza, ali i eskalacije situacije u istočnoj Evropi u trenutku kada se svet priprema za rat duž ukrajinske granice sa Rusijom, prenosi Dejli Mejl.

Pročitajte još:

Zbog toga, iako nije poznato sa kim je Bajden telefonirao, mnogi sugerišu da je tema poziva bila situacija na rusko-ukrajinskoj granici.

Podsetimo, američki predsednik je u četvrtak upozorio je da postoji velika opasnost od ruske invazije na Ukrajinu u narednim danima.

„Imamo razloga da verujemo da su oni uključeni u operaciju ‘lažne zastave’ kao izgovor da uđu u Ukrajinu“, rekao je američki lider.

Obraćajući se novinarima, Bajden je rekao da postoje „sve indikacije da su Rusi spremni da napadnu Ukrajinu“, kao i da nema planova da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Foto: Jim WATSON / AFP / Profimedia

Prethodno je u sredu rekao da su SAD spremne na odlučan odgovor u slučaju ruskog napada na Ukrajinu. Bajden je tada podvukao da Sjedinjene Države neće slati svoje vojnike u Ukrajinu, podsetivši na američke isporuke naoružanja i obuku tamošnjih vojnih snaga.

Međutim, ukazao je na moguće korake ukoliko bi se pod napadom našla članica NATO-a.

“Amerika će braniti saveznike iz Severnoatlantske alijanse. Napad na članicu NATO-a je napad na sve nas. Poslali smo trupe u države koje se nalaze na istočnom boku Alijanse. Nastavićemo da održavamo vojne vežbe sa našim saveznicima. Ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu pojačaćemo naše prisustvo u NATO-u”, poručio je Bajden.

Foto: Jim WATSON / AFP / Profimedia

Prema njegovim rečima, američka administracija je poslednjih nedelja bila angažovana u diplomatskim naporima kako bi se smirile tenzije.

“U poslednjem razgovoru sa predsednikom Vladimirom Putinom nastojali smo da postignemo razumevanje o zabrinutostima obe strane. Saglasili smo se da diplomatiji treba pružiti svaku šansu da uspe. Predložene su konkretne mere u vezi sa stvaranjem bezbednosnog okruženja u Evropi – koje bi se istovremeno odnosile na Severnoatlantsku alijansu i Rusiju. Ali, nećemo zanemariti važne principe”, rekao je Bajden aludirajući na pravo država na nacionalni integritet, suverenitet i pravo izbora o pristupanju savezništvima.

BONUS VIDEO: Ukrajina: Rat ili mir

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram