Vanja Marušić Foto:Goran Stanzl/PIXSELL

Šefica hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) Vanja Marušić neočekivano je podnela ostavku na tu funkciju. Kao zvanični razlog za ostavku navode se lični razlozi, ali su hrvatski mediji ubrzo počeli sa spekulacijama šta se zapravo krije iza šokantne odluke žene koja je predvodila bitku sa organizovanim kriminalom. Od incidenta sa vozačem do svađe sa drugom ključnom tužiteljkom - ovo su razlozi koji se najčešće pominju u javnosti.

Glavna državna tužiteljka Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek je primila pisani zahtev direktorke USKOK-a Vanje Marušić za prestankom rada u Uskoku iz ličnih razloga.

U skladu sa odredbama člana 10. stava 4. Zakona o kabinetu za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, glavna državna tužiteljka Hrvoj-Šipek prosledila je navedeni zahtev ministru pravde, s obzirom na to da on mora da da svoju saglasnost za prestanak rada šefice Uskoka.

Vanja Marušić Foto:Patrik Macek/PIXSELL

„Marušić je dala ostavku zbog problema sa svojim vozačem“

Kako tvrdi HRT, Vanja Marušić dala je ostavku zbog problema sa svojim vozačem, koji je doživeo sudar službenim automobilom dok ga je koristio u privatne svrhe. Do sudara je došlo kad je njen vozač oduzeo prednost drugom vozilu.

U saobraćajnoj nesreći je na automobilu, za koji se nagađa da iz nekog razloga nije bio kasko osiguran, nastala šteta od oko 100.000 kuna. Šteta se na slupanoj Škodi Superb popravljana mesecima. Kako navode hrvatski mediji, Marušić ovo nije prijavila nadležnom ministarstvu, već je sam USKOK pokrio troškove popravke, bez da je vozaču tražena naknada nova.

Za sve se, navodno, saznalo nedavno iz anonimne prijave koja je stigla u Uskok, a Hrvoj-Šipek je potom, nakon što se uverila da su navodi iz prijave tačni, krajem prošle nedelje pozvala Vanju Marušić i od nje tražila objašnjenje, prenosi Index.hr.

Tada je Hrvoj-Šipek Vanji Marušić ponudila da sama podnese ostavku, što je ona i uradila.

Hrvatska, policija
Ilustracija: Shutterstock/lordzg

Osramotila se na slučaju Gabrijele Žalac?

Ipak, još jedan razlog koji se pominje jeste propust u možda najvažnijem slučaju u Hrvatskoj. Mandat Vanje Marušić na čelu Uskoka možda će najviše ostati zapamćen upravo po slučaju Gabrijele Žalac. Naime, Uskok, s Marušić na čelu nakon sprovedenih istraživanja ništa nije preduzeo povodom tadašnje ministarke Gabrijele Žalac i afere Softver, ali zato jeste kabinet evropskog tužioca koji je pokrenuo istragu i uhapsio tadašnju HDZ-ovu ministarku regionalnog razvoja i EU fondova.

Tada je postalo jasno da, ne samo da Uskok nije krenuo da istražuje Žalac zbog višemilionske prevare na konkursu sa evropskim sredstvima, nego da o tome uopšte nije obavestio kabinet evropskog tužioca.

„Protiv iste osobe otvaramo istragu u drugim predmetima, niti je bilo razloga da se to prikrije niti je to bila namera. Reći ću da je to bio propust, ali činjenica je da se to nije učinilo s namerom da se nešto zataška. Takva procedura je već uspostavljena. Takve sumnje će se kontinuirano dostavljati“, navela je tada Marušić.

Gabrijela Žalac
Gabrijela Žalac Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na pitanje da li je to propust koji traži neku sankciju, rekla je: „Da nije na kraju sve dostavljeno kabinetu evropskog tužioca, to bi bio propust za sankciju.“ Kazala je da je predmet Žalac bio u Uskoku „statistički zatvoren“ i da to znači „da u tom trenutku nije bilo dovoljno dokaza za osnovu sumnje za otvaranje istrage“.

PROČITAJTE JOŠ:

Mediji su pisali da je Hrvoj-Šipek nakon fijaska sa Žalac pokušala da smeni Vanju Marušić, ali je Marušić to odbila, smatrajući da ona nije ta koja treba da snosi odgovornost.

Hapšenje koje je naljutilo Plenkovića

Marušić će ostati upamćena i po hapšenju tadašnjeg HDZ-ovog ministra Darka Horvata, dok je bio na dužnosti. U subotu, 19. februara prošle godine odjeknula je vest da su u rano jutro policija i istražitelji upali u Horvatovu porodičnu kuću.

To hapšenje jako je naljutilo HDZ-ovog premijera Andreja Plenkovića, koji je svoje javne prozivke usmerio na šeficu DORH-a Hrvoj-Šipek.

Andrej Plenković Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

„Pozivam šeficu DORH-a, što je tako hitno da se uhapsi ministar, tražim da to objasni. Verujem da će, ako imaju, pokazati čvrste dokaze. Meni deluje nerazmeran ovaj potez s obzirom na predmet koji se radi. Siguran sam da rade zakonito i nepristrano, pa neka o tome i obaveste javnost. Očekujem da DORH, oni znaju o čemu se ovde radi, da zbog interesa javnosti, pa i samog interesa vlade i svih nas, oni to trebaju objasniti“, rekao je tada Plenković, prenosi Index.hr.

Pravosudni izvori su nakon hapšenja Horvata za Index.hr kazali kako je u pozadini bio tinjajući sukob Hrvoj-Šipek i Marušić i da je sada već bivša šefica Uskoka shvatila da su glavna državna tužiteljka i Plenković hteli da je žrtvuju, pa je odlučila da se osveti.

BONUS VIDEO: Hrvatski predsednik o srpskim cajkama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar