Foto: Juan Carlos Hernandez / Zuma Press / Profimedia; Marcelo GARCIA / AFP / Profimedia; Joa Souza / imago stock&people / Profimedia

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro naredio je naftnim kompanijama da izdaju dozvole za eksploataciju u naftom bogatom Esekibu, teritoriji u susednoj Gvajani, što je dodatno povećalo tenzije i probudilo dugogodišnji teritorijalni spor. Ta vest dolazi nakon što je 95 odsto glasača Venecuele glasalo da njihova zemlja ima suverenitet nad Esekibom. Ono što je "dolilo ulje na vatru" bilo je i to što je Maduro predstavio novu mapu Venecuele u čiji je sastav uključena i sporna teritorija. Gvajanski predsednik Irfan Ali taj potez je nazvao "direktnom pretnjom teritorijalnom integritetu, suverenitetu i političkoj nezavisnosti Gvajane". Evo zašto je Esekibo bitan i kakve koristi bi predsednik Venecuele Nikolas Maduro imao od njega.

Zbog čega ova teritorija?

Venecuela je dugo pokušavala da kontroliše Esekibo. Sporovi sežu sve do 1841. godine, kada je venecuelanska vlada tvrdila da su Britanci, preuzimajući Britansku Gvajanu (sada Gvajanu) od Holandije, zadirali na teritoriju Venecuele, piše Tajm.

Foto: EPA-EFE/Rayner Pena

Otkriće nafte na obali Esekiba 2015. godine, oživelo je teritorijski spor oko regiona od 160.000 kvadratnih kilometara. Region ima snažne ekonomske izglede. Brzorastuću ekonomiju Gvajane u velikoj meri pokreću gas i nafta. Za Venecuelu, koja se poslednjih godina suočila sa hiperinflacijom, međunarodnim sankcijama i ekonomskom krizom, oživljavanje naftne industrije u zemlji moglo bi da pomogne u stabilizaciji ekonomije.

Prema poslednjim procenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Gvajana će do kraja godine imati privredni rast od oko 38 odsto, a očekuje se da bi taj rast u narednih pet godina mogao da bude 115 odsto.

Foto: EPA-EFE/MIRAFLORES PRESIDENTIAL PALACE / HANDOUT

Uprkos snažnom ekonomskom rastu zemlje, gvajansko društvo je i dalje duboko podeljeno. Oko 35 odsto stanovništva živi u ekstremnom siromaštvu, sa prihodom od jednog dolara dnevno. Glavni i najveći grad Gvajane, Džordžtaun, dugo nije obnavljan. Pored toga, javni prevoz je prilično loš.

Pročitajte još...

Upliv Brazila

Pošto je Venecuela obnovila želju za kontrolisanjem ove regije, Brazil je rasporedio svoju vojsku duž granica. Imajući u vidu da određene države u blizini Venecuele održavaju dobar odnos sa Zapadom, jasno je zašto postoji strah od mogućeg sukoba.

Brazilska vojska je saopštila da pojačava svoje prisustvo u regionu kao deo napora da „garantuje nepovredivost teritorije“, prenosi BBC pozivajući se na francusku agenciju Afp.

Lula da Silva Foto:Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Dok Gvajana svoje trupe drži u visokoj pripravnosti, a Brazil premešta više vojnika u pogranični grad Boa Vista.

Međutim, svaki vojni upad Venecuele će biti logistički izazovan, pošto bi venecuelanski vojnici morali da prođu kroz brazilsku teritoriju kako bi ušli u Esekibo zbog izazovnog terena na drugim mestima.

Madurov interes

Foto: EPA-EFE/Rayner Pena

To ratno stanje omogućilo bi Maduru da proglasi vanredno stanje i tako odloži ili otkaže predsedničke izbore 2024 godine.

Njegov rejtin sada je niži nego ikada pre, što pokazuju rezultati takozvanih primarnih izbora koje je organizovala opozicija.

Na njima je zaključeno da bi opoziciona liderka Marija Mačardo pobedila Madura.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar