Duško Marković
Duško Marković Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

U Podgorici je danas promovisana novoformirana politička partija - Stranka evropskog progresa (SEP), čiji je jedan od osnivača Duško Marković, bivši visokopozicionirani funkcioner DPS u vreme Mila Đukanovića, nekada premijer Crne Gore i dugogodišnji šef crnogorske tajne policije (ANB).

„Stranka evropskog progresa je stranka svakog člana a ne samo Duška Markovića. Ja sam samo jedan od pokretača“, rekao je Marković.

On je kazao da država i institucije gube poverenje građana.

Dusko Markovic
Duško Marković Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

„Naša vrata su otvorena za sve koji na poslednjim izborima nisu prepoznali bilo kog kao kredibilnog. Evropska stabilnost je ugrožena“, kazao je Marković.

On je rekao i da u tom pokretu Crnu Goru ne vide „onako kako je vidi Demokratska partija socijalista (DPS) sa novim rukovodstvom“.

Novinarima je Marković rekao i da se sa bivšim liderom DPS-a Milom Đukanovićem nije video neko vreme, te da njih dvojica drugačije gledaju na ono što je potrebno Crnoj Gori.

„Ne vidimo Crnu Goru onako kako je vidi DPS sa novim rukovodstvom, sa Đukanovićem se nisam video neko vreme“
Na pitanje novinara zašto se razišao sa DPS-om i da li ih vidi kao partnere, Marković je kazao da je izašao iz partije.

„Prisećam se dana kad samo obezbedili mir i stabilnost u Crnoj gori i sigurnost za desetine hiljada izbeglica. 2006. godine smo ostvarili san svakog građanina, a da svoje ime i prezime vratimo na mapu sveta. U tom procesu sam učestvovao. Kasnije smo Crnu Goru okrenuli ka EU“, rekao je Marković.

Dodao je da je kao ministar pravde vodio proces oko početka pregovora za sedam ključnih poglavlja, te da je za mandata Vlade koju je prevodio Crna Gora postala članica NATO.

Duško Marković, Milo Đukanović Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

„Mi Crnu Goru ne vidimo onako kako je vidi DPS sa novim rukovodstvom. Mi unutar Crne Gore moramo biti složni, a ne da teramo jedni druge. Mi imamo svoj put, a DPS sa ovim rukovodstvom svoj. Što se tiče koalicija – ne želimo da sad kažemo sarađivaćemo sa ovim ili onom strankom. Moramo se prvo predstavito građanima. Ako postanemo parlamentarna stranka, sarađivaćemo sa svima koji Crnoj Gori žele dobro“, rekao je Marković.

Na pitanje novinara TV Vijesti da li će razmotriti saradnju sa parlamentarnom većinom, rekao je da je spreman da sarađuje sa svima koji Crnu Goru vide kao evropsko društvo

„Sa Milom Đukanovićem sam sarađivao 30 godina. Delili smo i lične, i porodične odnose. Nismo se videli neko vreme, ali drugačije gledamo na ono što je potrebno Crnoj Gori“, rekao je Marković.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na pitanje šta je DPS radio loše pre avgusta 2020. on je kazao da je DPS „pravio greške dok je radio na istorijskim procesima“.

„Zbog tih grešaka je i otišao u opoziciju. Moja pripadnost je i veliko iskustvo da se ne treba baviti samo strateškim stvarima već se okrenuti i svom okruženju. Uređivali smo kuću, ali ne i dvorište. To sagledavanje će mi pomoći da u ovoj stranci sprečim one loše prakse koje su me pratile. Ja sam i dalje ponosan na ono što smo postigli u DPS“, rekao je Marković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar