Duško Marković
Duško Marković Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Poslanik u Skupštini Crne Gore Duško Marković prijavio je sredinom prošlog meseca Agenciji za sprečavanje korupcije da je postao vlasnik nove limuzine “volvo S90”, koju je platio više od 40.000 evra.

Pročitajte još:

Iz dokumentacije, koju je prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, dobila nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), ova trgovina Markovića je koštala 42.000 evra.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) nije odgovarao na pitanja “Vijesti”, između ostalog, na koji način je finansirao novi luksuzni automobil metalik-crne boje sa motorom koji je dizel/hibrid. Na sajtu ovlašćenog zastupnika se navodi da, između ostalog, ovaj model automobila nudi parking kameru i pomoć pri parkiranju, a proizveden je 2021. godine.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac ističe da je Marković kao javni funkcioner dužan javnosti do u detalje da objasni poreklo novca za kupovinu.

”Imajući u vidu, s jedne strane, da njegov imovinski karton za prethodnu godinu pokazuje da on nije mogao iz redovnih prihoda da to priušti, a s druge strane da nemamo informaciju o tome da li je u međuvremenu podigao kredit ili na neki drugi način obezedio ta sredstva,” kazao je Milovac.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Prema poslednjem redovnom godišnjem imovinskom kartonu, Marković je prošle godine prihodovao nepunih 28.000 evra, a na kraju prošle godine na tekućem računu imao je ušteđeno 12.655 evra.

U poslednjoj godini premijerskog mandata Marković je uglavnom primao platu od malo više od 1.770 evra, a još 356 evra mesečno kao predsednik Vladinog Saveta za privatizaciju i kapitalne investicije.

Nakon poraza na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima i izbora Vlade Zdravka Krivokapića početkom decembra, Marković je prijavio prvu poslaničku platu od nepunih 1.800 evra. Istog meseca, iz Fonda PIO je prijavio prihod od nepunih 950 evra.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je javni funkcioner dužan da posebnim izveštajem prijavi svako uvećanje imovine vrednosti preko 5.000 evra.

Marković je u zakonskom roku prijavio uvećanje imovine.

U kartonu se kao osnov sticanja navodi kupovina, ali nema drugih detalja.

Dusko Markovic
Duško Marković Foto:EPA-EFE/VASSIL DONEV

”Marković je Agenciji, uz izveštaj o prihodima i imovini koji se odnosi na uvećanje imovine preko 5.000 evra, dostavio detaljne podatke o osnovu sticanja putničkog motornog vozila marke ‘volvo S90’, što je potvrđeno u toku provere, koja je poverljive prirode”, kazali su iz institucije na čijem je čelu Jelena Perović.

Iz MANS-a poručuju da Agencija svojim odgovorom, a Marković neodgovaranjem na pitanja “otvaraju ogroman prostor za spekulacije i za nagađanja odakle je poreklo tog novca”.

”Ovo je samo nastavak načina na koji Agencija zapravo štiti ne javni interes, nego privatnost javnih funkcionera na koji oni nemaju pravo kada je u pitanju interes javnosti da zna odakle konkretno Markovću novac za automobil vredan 42.000 evra”, kazao je Milovac.

Milovac dodaje da i postojeća legislativa, ali i način na koji je Agencija sprovodi ide više u korist javnog funkcionera koji eventualno imaju nešto da sakriju nego što je u korist javnog interesa, odnosno prava građana da zna.

”A nema spora da je javnost zainteresovana, imajući u vidu sve ono što smo mogli do sada da vidimo kada je u pitanju životni stil visokih javnih funkcionera. A najčešće kod visokih javnih funkcionera bivše vlasti možemo da vidimo tu ogromni razliku između onoga što su njihovi zvanični prihodi a šta je njihov životni stil, koji se ogleda u nekretninama, automobilima i uopšte načinu na koji žive oni i njihove porodice”, kazao je Milovac.

Dusko Markovic
Duško Marković Foto:EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Sadašnji poslanik, a bivši premijer nije imao svoj automobil u poslednjih petnaestak godina, vidi se iz imovinskih izveštaja koji su dostupni na sajtu Agencije.

Kada je u pitanju pokretna imovina prijavio je da je vlasnik osam komada vatrenog oružja – šest pištolja, revolvera puške, koji su proizvedeni između 1990. i 2005. godine.

U poslednjem redovnom godišnjem imovinskom kartonu prijavio da je vlasnik stambenog prostora od 103, pomoćnog objekta od 32 i garaže od 27 metara kvadratnih koje je stekao razmenom. Pored toga je razmenom stekao i 2.049 metara kvadratnih zemljišta. Ostatak imovine je stekao nasleđem, četvrtinu kuće od 72 i pašnjaka od 25.882 metra kvadratna, kao i osmine pašnjaka od 10.630 metara kvadratnih.

Marković nije dao ASK-u saglasnost za uvid u bankarske račune.

U vreme dok je Marković bio premijer, kupljena su dva identična “mercedesa majblah S650”, plaćena iz kase ANB 1,3 miliona evra, a jedan je koristio on.

Krivokapićeva Vlada je na početku mandata saopštila da će ova vozila prodati, ali to ni posle devet meseci još nije učinila.

BONUS VIDEO: Dritan o tome zašto se ne hapse visoki funkcioneri DPS

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare