Jevgenij Prigožin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Američki državni tužilac Merik Garland izjavio je danas da je Jevgenij Prigožin, vođa ruske plaćeničke grupe Vagner koja se bori u Ukrajini, ratni zločinac, javlja AP.

Garland je to rekao na saslušanju u Senatu, tokom pojašnjenja kako ministarstvo pravde SAD pomaže Ukrajini u istraživanju ratnih zločina koji su navodno počinjeni od početka ruske invazije, uključujući i zločine poluprivatne vojne grupe Vagner.

„Gospodin Prigožin, koji vodi tu stvar, je po mom mišljenju ratni zločinac“, ocenio je Garland tokom saslušanja.

„Ova grupa, koja je odgovorna za napade na Ukrajince u Donbasu, uključujući dovođenje zatvorenika iz ruskih zatvorskih kampova – jednostavno je neshvatljivo šta rade“, poručio je Garland.

Ukrajinski glavni tužilac Andrij Kostin rekao je da je Prigožin pod istragom Kijeva zbog ratnih zločina, a Garland je kazao da SAD u tome pomažu Ukrajini.

Radio Slobodna Evropa navodi da je Prigožin blizak saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, i iako Vagner uglavnom operiše nezavisno od ruske vojske, imao je ključnu rolu u napadu na Ukrajinu.

U januaru, SAD su zvanično označile Vagner kao transnacionalnu kriminalnu organizaciju, stavivši je na istu ravan sa italijanskim mafijaškim grupama, i organizovanim kriminalnim grupama iz Japana i Rusije.

Prigožina je ministarstvo pravde SAD optužilo 2018. godine za mešanje u američke izbore, putem Agencije za pretraživanje interneta, bazirane u Sankt Peterburgu, koju takođe kontroliše.

***

BONUS VIDEO: Ukrajinski vojnici u rovovima oko Vuledara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar