Foto:Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia; © Ukrinform via ZUMA Press Wire; Press and Information Office/TASS, SERGEI KARPUKHIN/KREMLIN POOL/SPUTNIK Drew Angerer / Getty images / Profimedia

Vašington nema pravo da upire prstom u odnose Pekinga i Moskve, saopštila je juče Kina nakon što su SAD optužile tu zemlju da „razmišlja da pošalje smrtonosno oružje“ Rusiji. Takođe, Kina je optužila SAD za "maltretiranje i dvostruke standarde", kao i za "nezakonite sankcije“ kineskim kompanijama.

„Kina aktivno promoviše mirovne pregovore i političko rešenje ukrajinske krize. SAD nemaju pravo da upiru prstom u odnose Kine i Rusije i mi ne prihvatamo prinudu“, rekla je Mao Ning, portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Prema njenim rečima, sankcije „nemaju temelj u međunarodnom pravu ili odobrenju Saveta bezbednosti i tipične su nezakonite jednostrane sankcije“.

„Mere su ozbiljno naštetile interesima Kine. Kina to snažno odbacuje i uložila je ozbiljne pritužbe američkoj strani. Dok su SAD jačale svoje napore da pošalju oružje jednoj od strana u sukobu, što je rezultiralo beskrajnim ratom, često su širile lažne informacije o kineskom snabdevanju oružjem Rusiji, koristeći priliku da sankcionišu kineske kompanije bez razloga. Ovo je potpuno maltretiranje i dvostruki standardi. Preduzećemo čvrste kontramere i čvrsto štititi interese kineskih kompanija“, rekla je Mao na dnevnom brifingu.

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

SAD su krajem januara uvele sankcije kineskoj kompaniji „Changsha Tianyi Space Science and Technology Research Institute Co. Ltd“ (poznatoj i kao „Spacety China“) zbog pružanja satelitskih snimaka lokacija u Ukrajini ruskoj tehnološkoj firmi „Terra Tech“.

„Ove slike su prikupljene kako bi se omogućile borbene operacije Vagnerovih plaćenika“, navodi se u saopštenju Kancelarije za kontrolu inostrane imovine američkog Ministarstva finansija.

Ruska plaćenika vojska Vagner, čiji je osnivač kontroverzni biznismen Jevgenij Prigožin, učestvuje u borbama u Donbasu, prvenstveno u krvavoj bitki za grad Bahmut. Vagnerovci su optuženi za brojna zverstva i ratne zločinena nad civilima, a u javnost su procurili i snimci na kojima se vidi kako maljem ubijaju sopstvene članove koji su pokušali da dezertiraju.

Satelitski snimci nisu jedini razlog zbog kog SAD preti sankcijama Kini. Iz Vašingtona već nekoliko dana unazad stižu tvrde da Kina planira da isporuči oružje Rusiji. Američki državni sekretar Entoni Blinken sredinom februara tokom sastanka s direktorom Centralnog komiteta za spoljne poslove Komunističke partije Kine Vang Jiem izrazio je „duboku zabrinutost“’ zbog “mogućnosti da Kina pruži smrtonosnu materijalnu podršku“ Rusiji.

Foto: Eastern Theatre Command; Mcs Leon Vonguyen/U.S. Navy; ALY SONG; Reuters;

„Takva eksalacija bi značila ozbiljne posledice za Kinu“, upozorio je tada Blinken.

Da bi Kina mogla da snosi posledice u slučaju da Rusiji isporuči oruižje, u nedelju je upozorio i američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan. Prema njegovim rečima, takav potez će Kinu „dosta koštati“.

„Iz naše perspektive, zapravo, ovaj rat predstavlja prave komplikacije za Peking. A Peking će morati da donese sopstvene odluke o tome kako dalje, da li pruža vojnu pomoć“, rekao je.

I direktor CIA Vilijam Berns izneo je slične tvrdnje u intervju za CBS koji je objavljen u nedelju. Prvi čovek američkih obaveštajaca rekao je da je Amerika „uverena da kinesko rukovodstvo razmatra obezbeđivanje smrtonosne opreme Rusiji“, ali da ne vide da je još doneta konačna odluka. U istom intervju, Berns je tvrdio i da je kineski predsednik Si Đinping naredio vojsci svoje zemlje da do 2027. bude spremna za invaziju na Tajvan. Ipak, naglasio je da „misli da Si trenutno sumnja u svoj plan napada na Tajvan s obzirom na to kakvo je iskustvo Rusije u ratu s Ukrajinom“.

PROČITAJTE JOŠ:

Tvrdnje da Kina planira da isporuči Rusiji oružje došle su i iz Evrope. Nemački „Špigl“ objavio je, pozivajući se na neimenovane izvore, da ruska vojska navodno pregovara sa kineskim proizvođačem dronova, kompanijom „Xi‘an Bingo Intelligent Aviation Technology“, o masovnoj proizvodnji dronova kamikaza koje želi Moskva.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin u ponedeljak je demantovao te navode, dok je portparol Kremlja Dimitrij Peskov odbio da komentariše „jer je Peking to već demantovao“.

Kremlj o kineskom planu: Nema islova za mir

„Trenutno nema uslova za mir“, reči su kojima je portparol Kremlja Dimitrij Peskov u ponedeljak komentarisao kineski mirovni plan koji je Peking objavio na godišnjicu rata 24. februara. To je ujedno i prva reakcija Rusije na plan koji je Kina predstavila.

Foto:profimedia.rs

Prethodno, o kineskom palnu oglasili su se i NATO i EU i Kijev, koji je saopštio da to „dobar znak i signal da Kina želi da se uključi u globalna nastojanja da se zaustavi rat “. Sa druge strane, NATO i EU su skeptični prema planu Pekinga.

Podsećamo, u dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“, kinesko ministarstvo spoljnih poslova navelo je 12 tačaka među kojima su poštovanje suvereniteta svih zemalja, prekid neprijateljstava, nastavak mirovnih pregovora, rešavanje humanitarne krize i očuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana.

BONUS VIDEO: