Foto:Karl MELANDER / AFP / Profimedia

Švedski zvaničnici su upozorili svoje građane da budu "spremniji nego ikada" za potencijalni rat.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je prošle nedelje za nemačku novinsku agenciju DPA da je Švedska ispunila sve potrebne uslove, predviđajući da će zemlja biti odobrena kao 32. članica NATO-a do sledećeg samita.

Ulazak Švedske u savez pojačao bi regionalni uticaj NATO-a. Vojna vazdušna snaga NATO-u u ime Švedske bila bi izazov ruskim snagama na moru, rekli su stručnjaci za Njuzvik.

francuski borbeni avion
Foto: EPA-EFE/PETER KLAUNZER

Švedski ministar civilne odbrane Karl-Oskar Bolin u nedelju je, tokom godišnje konferencije u Salenu, izdao upozorenje građanima.

„Za naciju kojoj je mir bio ugodan saputnik gotovo 210 godina, ideja da je to nepomična konstanta je opasnija nego ikad. Mnogi su to rekli pre mene, ali dopustite da to učinim u zvaničnom svojstvu i vrlo jasno: Moglo bi doći do rata u Švedskoj“, rekao je Bolin.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dodao je da njegove reči nisu za cilj imale da izazovu strah, već da stvore svest o situaciji. Istakao je kako su i Ukrajinci verovatno mislili da je njihov sukob s Rusijom stvar prošlosti sve dok Putin nije odlučio ilegalno da anektira Krim 2014, a zatim osam godina kasnije pokrene potpunu invaziju na zemlju.

Švedski ministar odbrane Pal Jonson izdao je isto upozorenje tokom govora u ponedeljak u Salenu. Rekao je da ratovi u Ukrajini i na Bliskom istoku pokazuju da je svet postao opasniji nego što je bio pre samo godinu dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare