Foto: Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Ožalošćeni i ogorčeni južnokorejski roditelji opraštaju se od žrtava katastrofe za Noć veštica, a mnogi postavljaju isto pitanje - zašto nisu sprovedene sigurnosne mere za kontrolu gomile? Veseo pozdrav na kraju telefonskog razgovora uoči subotnjeg izlaska zadnje je što je Jung Hae-mun čuo od svoje ćerke.

Nekoliko sati kasnije 30-godišnja Jung Jo-he bila je među 156 ljudi, od kojih su većina bili tinejdžeri i dvadesetogodišnjaci, koji su smrtno stradali u glavnom gradu Južne Koreje dok su slavili Noć veštica, prvi put bez kovid-mera nakon tri godine.

Danas je porodica mlade žene sahranila njen pepeo na mirnoj porodičnoj parceli izvan Seula, sa zasađenom mladicom i buketima ispred nadgrobne ploče uz turoban molitveni obred i suze.

„Dobro se odmori. Mama i tata će doći da te vide“, rekao je Jung Hae-mun dok je porodica zajedno s pudlom, ljubimcem njihove ćerke, stajala pored, prenosi Index.hr.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Dok su se u subotu objavljivale vesti o katastrofi, Jung Hae-mun je pojurio u Itaevon, četvrt uskih ulica punih barova i butika, gde je zavladao haos kad su se izbezumljeni mladići motali okolo u svojim kostimima za Noć veštica, a redovi vozila hitne pomoći skupljali žrtve. Više od 12 sati kasnije pronašao je ćerku u mrtvačnici – beživotnu, natečenu i u modricama.

Majka Li Hjo-sok rekla je da joj je ćerka bila životna radost i najbolja prijateljica i da je volela životinje i vino.

„Praznina koja nam je ostala iza nje je prevelika“, rekla je Li nakon sahrane u kafiću koji je vodila njena ćerka.

Kafić je zatvoren s istaknutim natpisom u crnoj boji „U žalosti“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man, File

Kraj tradicionalnog trodnevnog bdenja

Bol porodice nastradale devojke oseća svih 156 ožalošćenih porodica dok se tradicionalno trodnevno bdenje bliži kraju i njihova se voljena osoba stavlja u kovčeg kako bi je videli posljednji put pre sahrane ili kremacije. Njihovu tugu deli i celo grad nakon katastrofe koja je prekinula tolike mlade živote, a trebala je biti veče zabave.

Drugi ožalošćeni otac Song Jae-vong rekao je da je njegova ćerka, 24-godišnja Jang-ju bila nežna duša koja se brzo sprateljila s kolegama iz škole, od kojih je više od 200 došlo na njenu sahranu.

Seul Noć veštica Fot:REUTERS/Kim Hong-ji

Jang-ju je sanjala o tome da postane glumica, rekao je njen otac govoreći u Seulu.

„Onda su stvari ispale ovako“, rekao je Song. „Njeni prijatelji su mi rekli da je moja ćerka sa svima htela da bude prijatelj. Imala je dobru dušu“, rekao je i dodao: „Sada je sve gotovo.“

Foto: Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

„Zašto nisu sprovedene sigurnosne mere?“

Neke porodice nisu imale pojma da su njihova deca u subotu uveče u gužvi u zabavnoj četvrti Itaevon.

„Nisam imao pojma da je tamo. To je bilo nemoguće, nisam mogao da verujem“, rekao je još jedan ožalošćeni otac dok je sa porodicom prisustvovao pogrebnom obredu.

Otac je tražio da on i njegova ćerka budu predstavljeni samo po prezimenu Lim. Lim živi u inostranstvu i svoje jedino dete nije vidio tri godine jer je kovid zaustavio putovanja. Za katastrofu je prvi put čuo kada mu je poznanik poslao sms o tome. Tada nijedan od njih dvojice nije ni znao da mu je tamo ćerka.

Seul Noć veštica Fot:REUTERS/Kim Hong-ji

Boreći se sa suzama, izvadio je telefon da pokaže poruku.

PROČITAJTE JOŠ:

„Bila je tako kreativna i lepa“, rekao je dodajući da je često šetao Itaevonom sa svojom ćerkom. Parkirao je njihov auto kod hotela Hamilton, pored uličice u kojoj mu je stradala ćerka. „Jako dobro poznajem tu ulicu“, kazao je.

Za mnoge roditelje ljutnja kipti s tugom. Pitaju se zašto su njihova deca uopšte slavila Noć veštica, potpuno stran koncept za starije Korejce. Ali najveće pitanje za mnoge od onih koji oplakuju svoju decu jeste zašto nisu sprovedene sigurnosne mere za kontrolu gomile.

BONUS VIDEO: Tragedija u Seulu na proslavi noći veštica, raste broj poginulih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar