Foto:EPA/RITCHIE B. TONGO

Direktor CIA-e Vilijam Burns stigao je u Sarajevo u utorak, 20. avgusta, gde se sastao sa direktorom Obaveštajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, Almirom Džuvom.

Informaciju je za Radio Slobodna Evropa potvrdio Džuvo. On je rekao da je „reč o poseti koja je dogovorena ranije, kao i da je Burns iskazao podršku u saradnji agencija, ali i državi BiH“.

Direktor CIA-e trebalo bi da se sastane sa članovima Predsedništva BiH, kao i ministrom spoljnih poslova BiH.

Nekadašnji karijerni diplomata i bivši ambasador u Rusiji, Burns je centralna figura u administraciji američkog predsednika Džo Bajdena, jer je i član Predsedničkog kabineta Bele kuće.

Na poziciju direktora Centralne obaveštajne agencije SAD imenovao ga je predsednik Bajden u januaru 2021. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Burns je položio zakletvu kao direktor CIA-e u martu 2021. godine, čime je postao prvi karijerni diplomata koji je obavljao tu funkciju.

Direktor Burns je služio šest predsednika i administracija tokom skoro četiri decenije javne službe u diplomatiji i obaveštajnim službama. On je tek drugi diplomata u istoriji koji je postao zamenik državnog sekretara, a bio je i američki ambasador u Rusiji i Jordanu.

Nakon penzionisanja iz diplomatske službe krajem 2014. godine, direktor Burns je bio predsednik Carnegiejeve zadužbine za međunarodni mir.

Diplomirao je istoriju na Univerzitetu LaSalle, a magistrirao i doktorirao međunarodne odnose na Univerzitetu Oxford.

Bivši direktor CIA-e John Brennan poslednji put je posetio Sarajevo 2016. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare