Foto: EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT, ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimed, EPA-EFE/Sipa USA / POOL / Oliver Contreras, Shutterstock

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski dolazi danas u iznenadnu posetu Vašingtonu tokom koje će se susresti sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom. Ovo je prva takva poseta Zelenskog Americi od početka rata, a procenjuje se da ukrajinski predsednik kući neće vratiti praznih ruku. Sa njim će u Kijev doći i jedan od najmoćnijih raketnih sistema - Patriot.

Navodi se da se poseta Zelenskog poklapa sa planovima američke administracije da Ukrajini pošalje novi paket vojne pomoći, u kojem bi se našli i protivvazdušni raketni sistemi Patriot.

Ovaj sistem Ukrajina već mesecima očajnički zahteva od SAD. U pitanju je adut kojim Kijev može da zaustavi trenutnu taktiku Kremlja, koja podrazumeva raketne udare na elektro mrežu Ukrajine. Moćno oružje moglo bi ozbiljno da preokrene čitav tok rata.

Zašto ga Zelenski toliko želi?

Ovaj sistem se široko smatra jednim od najsposobnijih oružja dugog dometa za odbranu vazdušnog prostora od nadolazećih balističkih i krstarećih projektila, kao i nekih aviona. Zbog svoje sposobnosti velikog dometa i velike visine, potencijalno može da obori ruske rakete i avione daleko od predviđenih ciljeva unutar Ukrajine.

Foto: Axel Heimken / DPA / Profimedia, EPA-EFE/Tytus Zmijewski POLAND OUT

Ranije su Sjedinjene Američke Države slale Patriot saveznicima u NATO-u, poput Poljske, kao način da ojačaju njihovu odbranu, i slale druge sisteme oružja u Ukrajinu da pomognu protiv ruske invazije.

Sistem Patriot ima četiri glavne operativne funkcije: komunikaciju, komandu i kontrolu, radarski nadzor i navođenje projektila. Četiri funkcije se kombinuju da obezbede koordinisan, siguran, integrisan, mobilni sistem protivvazdušne odbrane.

Patriot sistem je modularan i veoma mobilan. Element veličine baterije može se instalirati za manje od sat vremena. Sve komponente, koje se sastoje od sekcije za upravljanje vatrom – radarski set, stanica za upravljanje angažovanjem, grupa antenskih jarbola, elektroenergetska centrala i lansera, montiraju se na kamion ili prikolicu. Radarski set i lanseri sa projektilima postavljeni su na poluprikolice M860, koje vuku Oškoš M983 HEMTT.

Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pretovar projektila se vrši pomoću kamiona M985 HEMTT sa kranom na zadnjem delu. Ova dizalica je veća od standardnih dizalica koje se nalaze na redovnim kamionima s karoserijom M977 HEMTT i M985 HEMTT. Kamion/dizalica, nazvana vođeni transporter raketa (GMT), uklanja istrošene kanistere projektila iz lansera, a zatim ih zamenjuje svežim projektilima. Pošto dizalica skoro udvostručuje visinu HEMTT-a kada nije spremljena, posade ga neformalno nazivaju „repom škorpiona“. Standardni M977 HEMTT sa kranom normalne veličine ponekad se naziva transporter velikih popravnih delova (LRPT).

Srce baterije Patriot je odeljak za upravljanje vatrom, koji se sastoji od radarskog seta AN/MPK-53 ili −65/65A (RS), AN/MSK-104 stanice za kontrolu angažovanja (ECS), OE-349 antenskog stuba Grupa (AMG), i EPP-III Elektrana (EPP).

Pročitajte još:

Rakete sistema se transportuju i lansiraju sa M901 lansirne stanice (LS), koja može da nosi do četiri rakete PAC-2, M902 LS sa šesnaest raketa PAC-3, ili M903 LS koja se može konfigurisati da nosi PAC-2, PAC-3, i MSE/SkiCeptor rakete u raznim kombinacijama. Patriot je takođe opremljen Centralom za koordinaciju informacija (ICC), komandnom stanicom dizajniranom da koordinira lansiranje bataljona i uzlaznu vezu Patriot sa JTIDS ili MIDS mrežom.

Očekuje se da će Ukrajinci će biti obučeni da ih koriste u bazi američke vojske u Grafenveru u Nemačkoj.

BONUS VIDEO Ruševine Mariupolja