Vinko Kandžija Foto: Printscreen/YouTube/EFRI Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci

Vinko Kandžija, predsednik Komisije osječkog univerziteta nedavno je zaključio da član HDZ-a Vice Mihanović nije plagirao doktorsku disertaciju. Slična situacija dogodila se i u Srbiji, kada je Komisija Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu odlučila da doktorat ministra finansija Siniše Malog nije plagijat, što se nedavno ispostavilo netačnim. Nit koja povezuje ova dva slučaja je upravo Vinko Kandžija, koji je bio član obe Komisije koje su odlučivale o plagijatima političara.

Centar za evaluaciju u obrazovanju i nauci (CEON), nevladina i neprofitna organizacija iz Beograda posvećena evaluaciji u nauci i visokom obrazovanju, u oktobru 2019. godine poslao je dopis beogradskom univerzitetu u kojem upozorava na svoje nalaze „o plagijarizmu pojedinih članova Stručne komisije FON-a za ocenu plagijarizma u doktoratu Siniše Malog koji ih čine nepodobnim za obavljanje te uloge“.

Jedan od njih je Kandžija, za kog je CEON pronašao dokaze da je i sam plagirao pojedine radove.

Prvi potpisuje s Marcelom Melerom, profesorom emeritusom na Ekonomskom fakultetu u Osijeku na kojem je 2018. godine Mihanović obranio disertaciju, a drugi s riječkim profesorom Markom Donadićem.

Siniša Mali Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Prema podacima CEON-a, Kandžija i koautori su u oba članka na više mesta preuzimali pasuse iz tuđih radova bez propisnog navođenja izvora.

„Kandžiji nije prvi put da štiti plagijarizam. Kao član Stručne komisije Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu odbio je prepoznati očigledan i dobro dokumentiran plagijat u doktoratu Siniše Malog. U izveštaju Kandžije i kolega zaključuje se da je doktorska disertacija Siniše Malog ‘rezultat samostalnog naučnoistraživačkog i stručnog rada kandidata’, te da ‘iako postoje određeni propusti, oni po obimu i značaju nisu doveli u pitanje osnovne naučne doprinose i originalnost ovog rada'“.

Reč je o doktoratu koji je nakon višegodišnje rasprave konačno poništen od strane Senata Univerziteta u Beogradu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dve Komisije, dva lažna doktorata

Kandžijin rad u obe Komisije praktično je tekao istim tokom.

Izveštaj CEON-a iz 2019. godine navodi da je Komisija ocenila da je kandidat, u ovom slučaju Siniša Mali, ispunio sve zakonski propisane uslove i predlaže da se Siniša Mali promoviše u zvanje doktora nauka.

Kada je reč o doktorskoj disertaciji Mihanovića, Komisija je zapazila da je autor „konceptom, izvedbom i rezultatima istraživanja u svojoj doktorskoj disertaciji pod naslovom ‘Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja’ uspeo da dokaže postavljene naučne hipoteze i ostvari postavljene ciljeve istraživanja.

Kandžija: Cenim najviše svoj stav

Portal Index stupio je u kontakt sa Vinko Kamdžijom, kako bi čuo njegovo mišljenje o pomenutim Komisijama i doktoratima. Kako je istakao, njegov stav je jedan, dok je Univerzitet imao sasvim drugi.

„Ja to znam. Siniša Mali je bio ministar financija. To je jedan vrlo nadobudan dečko, napisao je disertaciju na neki način hvalevredan u ono doba i ono sve zajedno bila je valentna, kome je Siniša Mali stao neću reći ne znam na šta i tako dalje, to nema veze sa doktorskom disertacijom. Zašto je to poništeno? Čujte, zaboga, moj stav je takav, a Univerzitet ima drugi stav. Cenim Univerzitet, cenim najviše svoj stav. I šta sad da uradimo?“, rekao je on i dodao da nije naišao na toliko prepisivanja, da bi mogao da ospori vrednost disertacije.

BONUS VIDEO Novinarka N1 poklopila Sinišu Malog u Skupštini Srbije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar