Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Demokratski front (DF) je na jučerašnjem sastanku partija bivše parlamentarne većine saopštio da im pripada funkcija premijera, a da bi pozicija predsednika Skupštine, po jačini, trebalo da pripadne Demokratskoj Crnoj Gori, saznaju “Vijesti”.

Taj politički savez, kako navodi izvor “Vijesti”, na jučerašnjem sastanku nije pominjao konkretno ime za poziciju premijera, već bi to trebalo da učine na narednom sastanku, koji je zakazan za sutra.

U prethodnom periodu funkcioneri Nove srpske demokratije (NOVA) za tu funkciju predlagali su svog lidera Andriju Mandića, a on je poručio da bi bio počastvovan ako bi bio premijer.

Predsednik Demokrata Aleksa Bečić je nedavno poručio da se u korist države i naroda ta partija odriče funkcija premijera i predsednika Skupštine.

Nakon trećeg sastanka stare većine, organizovanog u pokušaju rešavanja političke krize i postizanju kompromisa o izboru nove vlade i skupštinskog rukovodstva, juče je saopšteno da će se na sutrašnjem sastanku znati ko su kandidati za premijera i predsednika Skupštine, prenose Vijesti.me.

Dritan Abazović Foto: Vlada Crne Gore

Na jučerašnjem sastanku je, kako saznaju “Vijesti”, predlagano i da novi mandatar treba da ima i konkretan program urgentnih mera i osnova za neophodne reforme. Mandić je nakon sastanka rekao da je 41 poslanik potpisao Sporazum i obavezao se da će biti eliminisan povratak DPS-a u izvršnu vlast.

”Ovde su potpisi svih 41 poslanika parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. godine. Prvi cilj te parlamentarne većine je eliminacija svake mogućnosti povratka i učešća DPS-a u izvršnoj vlasti u bilo kojoj formi i nastavak demontaže bivšeg režima, kao i ostali ciljevi od kojih je prioritet borba protiv organizovanog kriminala i korupcije”.

Mandić je istakao da sada postoji jasna parlamentarna većina koja je poslala poruke DPS-u da 41 poslanik njih ne vidi kao partnera, nego kao problem.

”Uveren sam da ako budemo sledili ovo što smo potpisali, i ako poslušamo glas naroda koji nas zove da se dogovorimo, da ćemo već u ponedeljak, kada smo zakazali sledeći sastanak… rešiti pitanja… – ko je kandidat za premijera i predsednika Skupštine”.

Poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović je kazao da su na sastanku napravljeni određeni pomaci u pravcu približavanja dogovoru izvorne parlamentarne većine.

Istakao je da Demokrate ničim nisu uslovljavale ni ondašnju većinu dok je bila na vlasti, niti su isporučili nijedan ultimatum u susret aktuelnim pregovorima.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

On je rekao da smatraju da SNP-u, GP URA i Savezu građana CIVIS ne pripada da predlažu neko treće rešenje za pozicije premijera i predsednika Skupštine, jer su već jednom srušili ovu istu većinu i “otišli sa DPS-om i sa njima potpisali koalicioni sporazum”.

”Smatramo da nije dobro da sada oni ponovo predlažu neko treće rešenje. Iz tih redova je došao i predlog 42.Vlade i o njenom konceptu i personalnim rešenjima, koji je rezultirao neuspehom i sami su je oni srušili. Pa 43. Vlada koja je takođe srušena u parlamentu. To im ne pripada ni po onome što smo svi zajedno potpisali, a ni po izbornom rezultatu”.

Krapović je kazao da je emancipatorsko rešenje da te dve funkcije obavljaju žene, ali ne sa njihove liste.

Poslanik koalicije “Crno na belo” Miloš Konatar (URA) je kazao da su na sastanku preneli stav te koalicije da aktuelni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović treba da ostane premijer i da je to garancija da će završiti započetu borbu protiv korupcije.

On je rekao da Abazovića za to preporučuju dosadašnji rezultati na polju borbe protiv korupcije.

Konatar je kazao da je apsurdan predlog Demokrata da devet poslanika GP URA, CIVIS-a i SNP-a nemaju pravo da predlažu kandidate za premijera i predsednika Skupštine.

PROČITAJTE JOŠ:

”Ako bilo ko ima nameru da se postigne dogovor, nije ga moguće postići bez devet poslanika. To mi govori da su današnjim stavom poslanici Demokratske Crne Gore napravili korak unazad kada je u pitanju postizanje dogovora i da prave teren da se dogovor ne postigne. Ako želite da postignete dogovor, onda morate uključiti sve”.

Konatar je rekao da će biti uporni i da će u ponedeljak izneti isti stav – da Abazović bude premijer, i da za to očekuje podršku svih partija.

Srđan Pavićević (CIVIS) je rekao da na sastanku nije dobio odgovor šta je Abazović radio loše.

”Rečeno nam je da nama ne pripada da kandidujemo, odakle nekome to pravo. Željni smo da se napravi kompromis”.

Na prvom sastanku stare većine, održanom 2. septembra u Skupštini, predstavnici “stare većine” potpisali su na predlog DF-a sporazum kojim je predviđen izbor nove izvršne vlasti i administracije parlamenta.

Na drugom, 6. septembra u Skupštini, dogovoreno je da partije usaglase predloge za mandatara za sastav vlade i šefa zakonodavnog doma.

BONUS VIDEO: Dritan Abazović opleo po Nenadu Čanku: Taj će sve da uradi za 500 evra

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar