Kralj Msvati Foto: EMMANUEL CROSET / AFP / Profimedia

Ćerka bivšeg južnoafričkog predsednika Džejkoba Zume i kralj Esvatinija, nekadašnjeg Svazilenda, verili su se tokom tradicionalne ceremonije na kojoj je Nomcebo Zuma bila među stotinama žena i devojaka koje su plesale za monarha.

Zuma (21) pojavila se u ponedeljak uveče na godišnjem plesu trske kao lifovela – kraljevska verenica ili konkubina – i postaće 16. supruga kralja Msvatija III.

Ovaj 56-godišnji kralj vodi poslednju apsolutnu monarhiju u Africi od preuzimanja vlasti 1986. godine i kritikovan je zbog svog raskošnog načina života dok većina stanovništva živi u siromaštvu.

Višednevni ples sa trskom je tradicionalni obred ženstvenosti, sa mladim ženama koje pevaju i plešu golih grudi, noseći tradicionalnu odeću koja uključuje debele šarene rese, a neke nose lažne mačeve i štitove.

Ples takođe poznat kao umhlanga, smatran je primerom Esvatinijeve „graciozne“ kulture, rekla je Bjanka Dlamini-Holman, influenserka iz zemlje ranije poznate kao Svazilend, u Jutjub vlogu iz 2023. o plesu te godine. Oko 5.000 ljudi prisustvovalo je ovogodišnjoj proslavi u kraljevskom selu Ludzidzini u Lobambi.

Nije prvi put da je kralj Msvati, koji ima desetine dece, najavio mnogo mlađu mladu na plesu umhlangi. Septembra 2005. 17-godišnja Findile Nkambule predstavljena je kao njegova 13. verenica na plesu sa trskom, a Bi-Bi-Si je tada izvestio da mu je zapela za oko na glavnom plesu prethodnog meseca.

Samo nekoliko dana ranije, kralj je ukinuo zabranu seksa i sa devojkama mlađim od 18 godina, koju je sproveo u nastojanju da se bori protiv HIV-a i side. Dva meseca nakon uvođenja zabrane 2001. godine, Msvati je kaznio sebe jer je prekršio sopstveni zakon uzevši 17-godišnjakinju za svoju devetu ženu, navodi Bi-Bi-Si.

Kralj dekretom vlada zemljom od 1,2 miliona ljudi, gde su zabranjene političke partije, a izabrani zvaničnici postoje samo u svojstvu savetnika.

2003. godine, Msvati je svoju 10. suprugu Zenu Mahlangu, kidnapovao kad je imala 18 godina, dok se pripremala za ispite za A nivo, a navodno je njena majka Lindive Dlamini vodila neuspešnu pravnu bitku da joj se ćerka vrati.

Kraljeva najnovija mlada takođe dolazi iz velike poligamne porodice. Džejkob Zuma (82) se ženio šest puta i trenutno ima četiri žene i više od 20 dece.

Bio je predsednik Južne Afrike od 2009. do 2018, kada ga je stranka Afričkog nacionalnog kongresa primorala da podnese ostavku nakon niza optužbi za korupciju. On je poništio izbore u zemlji ranije ove godine, kada je njegova nova partija uMkhonto ve Sizve zauzela treće mesto, sa 14,6 odsto glasova.

Inače Esvatini je jedna od država koje su povukle priznanje Kosova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar