Zagreb lepo vreme koronavirus
Lep dan u Zagrebu Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Cene nekretnina divljaju, posebno u Zagrebu i Rijeci. Evropska centralna banka najavila je rast kamata, a od Nove godine Hrvatska ulazi u Evrozonu. Ekonomski analitičar Damir Novotni za Dnevnik.hr predviđa šta očekuje buduće kupce stanova i kuća. Poseban savet ima za mlade koji čekaju nove APN-ove kredite.

Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita APN-ovi krediti su omogućeni do kraja sledeće godine.

Mladi bračni parovi i svi oni koji ispunjavaju uslove za subvencionisani kredit u očekivanju novog konkursa za kredite APN-a već pomalo prikupljaju potrebnu dokumentaciju i traže nekretninu koju mogu priuštiti.

Cene nekretnina odletele su u nebo jer je potražnja velika, pogotovo kad je reč o Zagrebu i Rijeci, navodi ekonomski analitičar Damir Novotni, prenosi Dnevnik.hr.

„Tržište stanova u nekoliko hrvatskih gradova, je na vrhuncu i cene su na vrhuncu. Potražnja za nekretninama je velika. Subvencija države stvorila je dodatnu potražnju. Istovremeno, ponuda stanova je slaba“, rekao je.

„Nepovoljna je situacija za bilo koji mladi bračni par ili mladog čoveka. Sad je manja briga rast kamatnih stopa od one koliko su previsoke cene stanova. Te su cene naduvane bez temelja“, smatra Novotni.

„Savetovao bih da potencijalni kupci stanova razmisle hoće li uopšte sada kupiti stan ili neće jer su cene nekretnina iznad realiteta“, dodao je. Navodi kako su cene realnije u manjim gradovima.

PROČITAJTE JOŠ:

Potražnja bi se trebala smiriti, ali…

Novotni smatra da je u ovom trendu ulazak u evrozonu imao negativan učinak – novac iz sive ekonomije pokušao se preliti u nekretnine, pa je došlo do velike potražnje, a ponuda je bila slaba.

„No, ta će se potražnja za stanovima smiriti nakon ulaska u evrozonu. Stanovi se u pravilu moraju kupovati na dugoročne kredite, kamatne stope će biti umerene i neće rasti u narednim godinama. Cene stanova moraju početi padati već u naredne dve do tri godine“, objasnio je.

Novotni smatra da se u ovom trenutku više isplati uzeti stan u zakup nego ga kupiti.

„Izrazito je nepovoljno sada kupovati stanove, rast kamatnih stopa neće uticati na potražnju, nego suprotno“, kazao je.

„Moj okvirni savet mladima i kupcima stanova je da se strpe, štede i skupljaju novac za učešće. Ko ne mora – neka se ne zaleće u kupovinu stana“, zaključio je Novotni.

BONUS VIDEO: Kako do sigurne kupovine nekretnine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar