Izrael Palestina rat Gaza Foto:Tanjug/Srbija vs Grčka Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Najmanje 40.005 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima od početka rata u Gazi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

U istom periodu zabeleženo je da je broj povređenih 92.401, prenosi Rojters.

U protekla 24 sata, ubijeno je ukupno 40 Palestinaca, a 107 je ranjeno, navedeno je u saopštenju ministarstva.

U trenutku dok se očekuje dolazak posrednika i nastavak pregovora u Kataru, borbe su i danas nastavljene u Gazi, a izraelska vojska gađala je ciljeve u gradovima Rafa i Kan Junis na jugu.

Rojters: Međunarodni posrednici započeli u Dohi novu rundu pregovora o ratu u Gazi

Međunarodni posrednici započeli su danas novu rundu pregovora sa ciljem zaustavljanja rata u Gazi i obezbeđivanja oslobađanja desetina talaca, prenosi Rojters pozivajući se na zvaničnika koji ima saznanja o tome.
SAD, Katar i Egipat treba da se sastanu sa izraelskom delegacijom u Kataru, prenosi Gardijan.

Ne očekuje se da će Hamas direktno učestvovati, ali je u principu pristao na predlog koji su iznele SAD i koji ima međunarodnu podršku.

Kako su prethodno naveli upućeni zvaničnici, šef izraelske obaveštajne službe trebalo bi da se priključi u Dohi svojim američkim i egipatskim kolegama i katarskom premijeru na novoj rundi pregovora o primirju u Gazi.

Pregovori, čiji je cilj pokušaj okončanja borbi koje traju 10 meseci i oslobađanje 115 izraelskih i stranih talaca, organizovani su u trenutku dok se Iran sprema na osvetu Izraelu nakon ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu, naveo je Rojters.

Zvaničnici Hamasa, koji su optužili Izrael da odugovlači, neće učestvovati u današnjim pregovorima.

Posrednici, ipak, planiraju da se posle sastanka konsultuju sa Hamasovim pregovaračkim timom koji se nalazi u Dohi, naveo je dobro obavešteni zvaničnik za britansku agenciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare