Foto:profimedia.rs

Velika Britanija potvrdila je danas da će isporučiti Ukrajini rakete dugog dometa koje je Kijev tražio da bi nastavio borbu protiv ruske vojske.

Krstareća raketa Storm Šedou (Storm Shadow) ima domet od preko 250 km, prema rečima proizvođača. Nasuprot tome, rakete HIMARS koje je SAD isporučio Ukrajina imaju samo domet od oko 80 km.

Britansko oružje će Ukrajini dati nove mogućnosti dok priprema kontraofanzivu protiv Rusije, prenosi BBC.

Ove rakete se ispaljuju iz aviona, tako da veći domet znači da će ukrajinski piloti moći da ostanu dalje od linija fronta.

Kada se lansira, spušta se na malu visinu kako bi izbegla otkrivanje od strane neprijateljskog radara, pre nego što se zakači na cilj pomoću infracrvenog tragača.

Ranije ove godine, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov je insistirao da se rakete većeg dometa neće koristiti za napad na ciljeve u samoj Rusiji.

„Ako bismo mogli da udarimo na udaljenosti do 300 kilometara, ruska vojska ne bi bila u stanju da obezbedi odbranu i moraće da izgubi“, rekao je on na sastanku EU.

„Ukrajina je spremna da pruži sve garancije da vaše oružje neće biti umešano u napade na rusku teritoriju“, dodao je on.

U februaru je britanski premijer Riši Sunak rekao da je spreman da pošalje rakete dugog dometa u Ukrajinu, a britanska vlada je otvorila proces nadmetanja za njihovu nabavku.

PROČITAJTE JOŠ:

„Zajedno moramo pomoći Ukrajini da zaštiti svoje gradove od ruskih bombi i iranskih dronova. Zato će Ujedinjeno Kraljevstvo biti prva zemlja koja će Ukrajini dati oružje većeg dometa“, rekao je tada Sunak.

U Moskvi besne

U četvrtak je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da će Moskva preduzeti „odgovarajući“ vojni odgovor na svako oružje Storm Šedou koje isporuče Britanci, a koje ukrajinske snage budu koristile.

Raketom Storm Šedou su upravljale i britanske i francuske vazduhoplovne snage, a ranije je korišćena u Zalivu, Iraku i Libiji. Rakete koje isporučuju Britanci mogu biti ispaljene samo iz aviona, ali francuske rakete mogu biti ispaljene sa brodova i podmornica.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar