Žozep Borelj Foto:EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Ukrajinska ofanziva na ruskom tlu u Kurskoj oblasti nanela je težak udarac propagandi ruskog predsednika Vladimira Putina, ocenio je danas šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Borelj je na mreži Iks dodao da će ukidanje restrikcija za upotrebu oružja koje je dao Zapad, dozvoliti ukrajinskim snagama da ojačaju svoje kapacitete odbrane i da spasu živote.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u ponedeljak je pozvao svoje zapadne saveznike da odobre Kijevu da napada Rusiju sa isporučenim oružjem dugog dometa, da bi zaustavili napredovanje ruske vojske na istoku Ukrajine.

Mada ukrajinska vojna ofanziva pokrenuta 6. avgusta u ruskoj oblasti Kursk privlači veliku pažnju, jer prenosi neprijateljstva na tle napadača, epicentar borbi je i dalje istok Ukrajine gde ruske snage, bolje opremljene i brojnije, nastavljaju da napreduju.

„Ukrajina može da zaustavi napredovanje ruske vojske na frontu samo jednom odlukom koju očekujemo od naših saveznika, odlukom o kapacitetima dugog dometa“, rekao je Zelenski pred ambasadorima u Kijevu.

Ukidanje restrikcija bi ojačalo odbrambene kapacitete Ukrajine tako što bu ukinulo sigurnost koju Rusija ima o dubini svoje teritorije kada napada ukrajinske ciljeve, rekao je Borelj.

Borelj je rekao da bi ta odluka takođe unapredila mirovne napore.

Više zapadnih zemalja, među kojim i SAD, zadržavaju restrikcije oko upotrebe oružja koje daju Ukrajini – na ruskom tlu.

Vašington koji se dugo tome protivio ipak je dozvolio Kijevu da gađa legitimne vojne ciljeve u Rusiji, ali samo blizu granice, posebno oko Harkova, gde je ruska vojska u maju pokrenula ofanzivu.

O toj temi će se raspravljati i na narednom sastanku ministara spoljnih poslova EU 29. avgusta u Briselu, u prisustvu ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe.

Posle tog sastanka sledi sastanak ministara odbrane EU.

***

BONUS VIDEO – Dan uživo: Istoričar Aleksandar Životić o ratu u Ukrajini (20.8.2024)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar