Zene Avganistan
Žene u Avganistanu Foto:EPA/S. SABAWOON

Nabila je jedna od 250 žena sudija iz Avganistana kojima je talibanski režim, koji ne odobrava žene na visokim pozicijama naložio da se ne vraćaju na posao. Nabila kaže da se plaši odmazde, ne samo fundamentalista, već i muškaraca koje je poslala u zatvor.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada su došli talibani na vlast, otvorili su kapije zatvora, oslobodivši hiljade osuđenih zločinaca.

„Sada se ne osećamo bezbedno, isti kriminalci traže moj život, živote moje porodice. Ne daj Bože ako traže osvetu“, rekla je Nabila.

Nakon talibanskog preuzimanja vlasti sredinom avgusta, nekoliko desetina žena sudija je pobeglo iz Avganistana, a one koje su ostale sada se kriju, kaže sudija Vanesa Ruiz iz Međunarodnog udruženja žena sudija sa sedištem u SAD-u, prenosi CNN.

Sve sudije koje su radila pod bivšom avganistanskom vladom – bilo da su u pitanju muškarci ili žene – sada su zamenjeni talibanima.

Međutim, Ruiz, ističe da se sudije plaše da ih je njihov pol učinio lakim metama za režim koji muškarcima daje veću prednost. Mnoge žene sudije su predsedavale najgorim slučajevima nasilja na ženama, ukljčujući i silovanje, ubistvo i porodično zlostavljanje.

„Bili bi ljuti na svakog sudija ko im je izrekao presudu, ali to što je žena imala službeno ovlašećenje i presudila muškarcu, izazivalo je bes drugačijeg reda“, rekla je Ruiz.

Rizici za žene u Avganistanu prethodili su preuzimanju zemlje od strane talibana.

Avganistan, Kabul, Talibani
Foto: EPA-EFE/STRINGER

U januaru su dvojica sudija Vrhovnog suda ubijeni u Kabulu od strane neidentifikovanih napadača, iako su talibani odbacili odgovornost, prenosi Rojters.

Od tada su se pretnje avganistanskim ženama pojačale. Prošle nedelje je visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Mišel Bačelet rekla za Hjuman rajts voč da je njena kancelarija čula da su talibani išli od vrata da vrata, tražeći određene vladine zvaničnike i ljude koji su sarađivali sa SAD-om.

Nabila je rekla da nije prošlo mnogo vremena pre nego što je dobila pretnje smrću.

„Dan ili dva nakon što su talibani stigli u Kabul, pozvan je moj lični broj i prećeno mi je osvetom, prećeno mi je ubistvom“, rekla je Nabila.

Otkazala je svoje telefonske brojeve i porodica se sada seli od kuće do kuće na svakih nekoliko dana kako im ne bi ušli u trag.

Druga sudija, Bibi, krila se sa svoje troje male dece otkad su talibani ušli u Kabul.

„Najgori strah mi je da moja deca… Oni ne smeju da vide kako im ubijaju majku“, rekla je Bibi.

„Nismo dobro spavali, nismo dobro jeli. Samo čekamo, prestali smo da živimo kao normalna ljudska bića“, dodala je.

Bibi je takođe morala da napusti svoje radno mesto kada su talibani ušli u Kabul. Nije mogla da se vrati u svoju kancelariju u kojoj su ostali svi njeni radni dosijei i lični podaci, uključujući i njenu fotografiju, broj telefona i kućnu adresu.

Boji se da bi talibani mogli da to iskoriste i da joj uđu u trag.

Zene Avganistan
Žene u Avganistanu Foto:EPA/S. SABAWOON

I Nabila i Bibi, kao i njihove porodice, pokušavaju da napuste Avganistan uz pomoć humanitarnih organizacija, ali napredak je spor. Ruiz je rekla da čine sve što mogu, ali da su im resursi ograničeni, te je pozvala zapadne zemlje da učine više.

„Talibani su krenuli na mene“

Do sada je samo nekoliko desetina žena sudija uspelo da pobegne iz Avganistana. Jedna iskusna sudija je uspela da se ukrca na let iz Kabula za Poljsku, zajedno sa članovima porodice. Ali to nije bilo lako putovanje.

„Dve noći sam bila na aerodromskoj kapiji u velikoj gužvi i sa mnom je bilo mnogo dece“, rekla je ona, istakavši da ne želi da bude imenovana zbog dela porodica koja je dalje u Avganistanu.

Znala je da mora da pobegne iz zemlje nakon što su joj talibani ušli u trag.

„Pet talibani je došlo u moje područje i krenuli su da se raspituju o meni kod komšija. Kada sam znala da su krenuli na mene, preselila sam se iz tog područja, jer sam se jako uplašila“, rekla je ona.

Osim što strahuje za porodicu, ona oplakuje i period u kojem je toliko radila da bi napredovala u karijeri.

„Sada osećam kao da sam sve izgubila“, rekla je ona.

Zene Avganistan
Žene u Avganistanu Foto:EPA/S. SABAWOON

„Zamislite da imate ličnost, karijeru, poštovanje, dom, automobil, život, sve i odjednom odete u jednom kompletu odeće na i napustite zemlju. Kako biste se vi osećali?“.

„Nećemo ih napustiti“

Za one koji su ostali u Avganistan, frustracije i strah rastu.

„Mi koji smo ostali, svi izražavamo bes i razočaranje. Ukinuto nam je pravo na rad. Smatramo da je nemoguće da živimo u Avganistanu“, rekla je Bibi.

Ruiz kaže da neće odustati sve dok svaka žena sudija ne bude na sigurnom.

„Nećemo ih napustiti, nećemo ih zaboraviti. I nećemo da dozvolimo da ih svet ignoriše“, rekla je ona.

Uprkos opasnostima, Nabila je posvećena izabranom putu karijere i nada se da će se jednog dana vratiti svom poslu.

„Ne žalim zbog svega što sam izabrala i za šta sam učila mnoge godine. Dugi niz godina radimo na borbi protiv nasilja, ugnjetavanja i nepravde i želim da nastavim sa svojim radom“, rekla je Nabila.

BONUS VIDEO Poslednji Amerikanac napustio Kabul

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar