Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) sačinila je danas nacrt novih pravila o zaštiti potoka i drugih vodenih puteva, odbacivši rešenja usvojena u vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) kojim su se suprotstavili i federalni sudovi i organizacije za zaštitu prirodne okoline zbog smanjivanja zaštite od zagađenja.

Nova pravila definišu koje to „vode Sjedinjenih Država“ uživaju zaštitu na osnovu federalnog zakona o čistoj vodi. Decenijama je ovaj izraz bio žarište sukoba ekologa sa jedne strane i farmera, građevinskih firmi i udruženja privrednika sa druge.

Prvi su želeli da se opseg zaštite od zagađenja proširi, a drugi su smatrali da je preveliko proširenje tog opsega štetno za biznis.

Federalna Agencija za zaštitu životne okoline (EPA) i Odsek za vojsku saopštili su da je nacrt prerađenih pravila zasnovan na definicijama koje su bile na snazi pre 2015. godine, a prema rečima federalnih zvaničnika upotrebljena je definicija vodenih puteva „koja je održiva na duge staze“ kako bi se smanjila neizvesnost.

Administracija bivšeg predsednika SAD Baraka Obame proširila je federalnu zaštitu vodenih puteva. Potonja administracija Donalda Trampa je, u sklopu svoje akcije poništavanja stotina propisa iz oblasti ekologije i javnog zdravlja, ukinula tu proširenu zaštitu, ali je jedan federalni sudija blokirao rešenje Trampovih vlasti.

Zvaničnici EPA tvrde da je novo pravilo o zaštiti vodenih puteva „jasno, dugoročno i da stvara ravnotežu između zaštite vodenih resursa i potreba svih korisnika vode, nezavisno od toga da li su to farmeri, rančeri, industrija ili organizacije za zaštitu voda“.

Prema njihovim rečima, novo pravilo zasniva se na definiciji koja je postojala pre 2015. godine, to jest pre izmena iz Obaminog doba – uz pojednostavljivanja i uzimanje u obzir sudskih mišljenja, naučnih shvatanja i višedecenijskog iskustva, a zaštita se umereno pojačava za neke potoke, močvarna područja, jezera i bare.

Pravilo iz doba Donalda Trampa doneto je 2020. godine, a dugo su ga tražili građevinci, farmeri i kompanije koje eksploatišu naftu i zemni gas, žaleći se na to da federalne vlasti prekoračuju svoja ovlašćenja time što pod zaštitu stavljaju jaruge, vododerine i potočiće na poljoprivrednim gazdinstvima i drugim privatnim posedima.

Trampova pravila napali su ekolozi i organizacije za zaštitu javnog zdravlja, tvrdeći da ona omogućuju privrednicima da puštaju zagađujuće materije u nezaštićene vodne putieve i močvare, ugrožavajući time javno snabdevanje pijaćom vodom i divljač i prirodna staništa.

Nacionalna asocijacija visokogradnje je saopštila da najnovija pravila ostavljaju nejasnim da li će federalna vlasti regulisati vodu na mestima kao što su jarkovi uz drumove i izolovana jezerca. Prema njenim navodima, zbog tih pravila izgradnja će poskupeti, a federalne vlasti će prekoračiti svoja ovlašćenja.

Bajdenova administracija je 2021. godine ocenila da su pravila iz doba Trampa omogućila da više od 300 projekata krene u realizaciju bez federalnih dozvola koje su zahtevane u doba Baraka Obame, i da su ta pravila značajno umanjila zaštitu čiste vode u državama kao što su Novi Meksiko i Arizona.

U avgustu 2021. godine, federalni sudija poništio je pravila iz doba Trampa i na snagu vratio standard iz 1986. godine koji je bio širi od onog iz doba Trampa ali uži od onog koji je postavila administracija Baraka Obame.

***

BONUS VIDEO: Donald Tramp i Džozef Bajden izjave

Komentari

Svi komentari (0)