Vladimir Zelenski i Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Džoe Bajden je otkazao četvorodnevno putovanje u Nemačku koje je trebalo da kulminira samitom posvećenim "planu pobede" Volodimira Zelenskog za Ukrajinu. Bela kuća je u utorak uveče saopštila da će predsednik ostati kod kuće da nadgleda pripreme za uragan Milton, koji se očekuje da udari na Floridu između srede i četvrtka.

Nije bilo jasno kako će Bajdenovo odsustvo uticati na planirani samit, koji je bio prvi put da su svetski lideri trebali da se okupe na američkoj vojnoj bazi Ramštajn. Ova baza obično služi kao lokacija za redovne sastanke ministara odbrane u vezi s vojnom pomoći Kijevu. Nemački kancelar Olaf Šolc obećao je da će Bajdenovo putovanje biti ponovo zakazano i rekao da razume razloge zbog kojih je otkazano. „To bi bio veoma važan sastanak i pripremali smo ga sa svih strana,“ dodao je.

PROČITAJTE JOŠ:

Ranije u utorak, Nemačka je izjavila da će britanski lider Kjir Starmer i francuski predsednik Emanuel Makron prisustvovati događaju zajedno sa Bajdenom i Šolcom. Ukupno 20 lidera se očekivalo na sastanku. Oni su trebali da čuju kako Zelenski iznosi najnoviju verziju svog „plana pobede“ za okončanje rata, koja će se verovatno snažno fokusirati na zahtev da Ukrajina može da koristi Storm Shadow i druge zapadne dugometražne rakete za napade na duboke mete u Rusiji.

Bajden je bio otporan na dozvoljavanje Ukrajini da koristi anglo-francuski Storm Shadow, koji se oslanja na američku tehnologiju, ili američke Atacms rakete. Specijalno putovanje Starmera u Vašington prošlog meseca nije rešilo ovo pitanje. Jedan nemački zvaničnik rekao je da je svrha Ramštajn samita da pokaže dugoročnu podršku Ukrajini, iako postoje zabrinutosti o tome koliko će ta podrška trajati ako Donald Tramp pobedi na predsedničkim izborima u SAD sledećeg meseca.

„Poruka Ukrajini biće da je naša podrška jaka i trajna, a Moskvi da nema smisla spekulirati o tome da bismo mogli da se povučemo u našoj podršci i da vreme igra u korist ruske agresije,“ rekao je nemački zvaničnik pre Bajdenove odluke o povlačenju.

Tramp i mnogi njegovi republikanski saveznici dugo su skeptični prema vrednosti vojne pomoći Ukrajini. Na kraju prošlog meseca, Tramp je sretao Zelenskog u Njujorku i nakon sastanka rekao da želi da vidi „pravi dogovor“ kako bi se okončao rat, koji se sada približava trećoj zimi. Republikanski kandidat je rekao da je mnogo naučio iz njihovog sastanka. Pre nego što je sastanak počeo, Tramp je izjavio: „Takođe imam veoma dobar odnos, kao što znate, s predsednikom Putinom i mislim da ako pobedimo, brzo ćemo rešiti situaciju.“

Donald Tramp Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Zelenski je rekao da je svrha njegovog putovanja u Ramštajn da predstavi svoj plan saveznicima. „Kada u potpunosti razumemo stavove naših partnera i procenimo sve realne mogućnosti za Ukrajinu, unapredićemo naš plan pobede i objavićemo našu strategiju za buduće akcije,“ izjavio je u ponedeljak uveče.

U utorak ujutro je naglasio da će uputiti poseban apel saveznicima da pruže njegovoj zemlji više Patriot i drugih sistema protivvazdušne odbrane, kako bi bolje presreli ruske napade dronovima. „Jasna potreba za Ukrajinu je da ojačamo našu protivvazdušnu odbranu svuda gde je to potrebno, da učinimo ovaj ruski teror nemogućim,“ rekao je Zelenski u objavama na društvenim mrežama.

Dve osobe su poginule, a petoro povređeno u Harkovu u utorak posle podne nakon što su ruske glide bombe pogodile stambenu zgradu u kvartu Saltivka. To je bio drugi napad na ovaj grad u jednom danu; u ranijem napadu više od 20 osoba je povređeno.

Bajden je planirao da bude u Nemačkoj od četvrtka do nedelje, prvi put otkako je postao predsednik. Nakon toga je trebao da otputuje u Angolu kako bi ispunio obećanje koje je dao da će posetiti Afriku dok vodi SAD. Oba putovanja su sada odložena, saopštila je Bela kuća, a portparolka Karine Žan-Pjer priznala je da ima malo vremena da se Bajdenovo putovanje ponovo zakazuje. „Tri meseca nisu dugo vreme. Kao što znate, to će brzo proći,“ rekla je ona.

BONUS VIDEO: Ukrajinski predsjednik Zelenski stigao u Dubrovnik 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare