Džo Bajden Foto:MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Predsednik SAD Džozef Bajden obratiće se večeras naciji, sa hitnom porukom da je, nedelju dana pred tzv "midterms" izbore za Kongres i guvernere saveznih država, sama američka demokratija ugrožena, pri ćemu će naglasiti uticaj "ultra-MAGA republikanaca" i izraziti bojazan od političkog nasilja u zemlji.

„Ultra-MAGA republikanac“ je referenca na sledbenike bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, čiji je slogan bio „Učinimo Ameriku ponovo velikom“.

Bajden je u dosadašnjim predizbornim govorima ukazivao na ekonomski kontrast između Republikanske stranke i Demokratske stranke, kojoj on pripada. Kako je saopšteno iz Bele kuće, predsednik će večeras reći da je „tema predstojećih izbora demokratija“, a to će učiniti sa Junion stejšna u Vašingronu, nedaleko od američkog Kapitola.

Kako je viša savetnica u Beloj kući Anita Dun rekla listu Aksios, Kapitol Hil je izabran „jer se tamo dogodio jedan pokušaj rušenja naše demokratije“.

Nakon što je Donald Tramp izgubio na predsedničkim izborima od Bajdena 2020. godine i izneo tvrdnju da su izbori pokradeni, pobunjena masa je 6. januara 2021. godine upala u zgradu Kongresa na Kapitol hilu.

Pre nekoliko dana, jedan čovek je uhapšen nakon što je u San Francisku upao u kuću predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi sa namerom da je otme, ali je nije našao i tom prilikom je čekićem teško povredio njenog supruga Pola Pelosija.

„Pretnja političkim nasiljem kao nešto što većina Amerikanaca smatra odvratnim, ideja da se nasilje može koristiti kao sredstvo za lakše ostvarivanje političkog cilja – to je ono što ujedinjuje gotovo sve Amerikance, i protiv čega svi možemo biti ujedinjeni i, očigledno, videli smo užasavajuće stvari koje su se desile baš nedavno“, rekla je Anita Dun.

Prema njenim rečima, Bajden će „biti veoma jasan večeras u pogledu toga da se obraća ljudima koji se s njim ne slažu ni oko čega, koji se ne slažu sa njegovim ciljevima, ali koji se zaista mogu ujediniti iza ove ideje o ovoj fundamentalne vrednosti demokratije“.

Sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da je vidljiv „alarmantan broj republikanskih zvaničnika koji sugerišu da neće priznati rezultate ovih izbora“, da „ovo nije regularan momenat“ i da će Bajden „sve to prozvati“.

***

BONUS VIDEO: Novi viralni gaf Džoa Bajdena: Zaboravio koliko federalnih država imaju SAD

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar