Foto: WH.GOV

Predsednik SAD Džozef Bajden održao je danas u Varšavi govor nakon odluke Vladimira Putina da suspenduje učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju i naveo da je "NATO ujedinjeniji i jedinstveniji nego ikad pre", te najavio uvođenje novih sankcija Rusiji ove nedelje.

„Kijev stoji snažno. Kijev je ponosan. Kijev je slobodan. Kada je Ukrajina napadnuta, nije samo Kijev testiran, nego čitava Evropa, SAD, NATO i čitav demokratski svet. Pitanja koja su nam se nametnula su bila jednostavna i duboka, hoćemo li odgovoriti ili okrenuti glavu na drugu stranu? Hoćemo li biti snažni ili slabi, da li ćemo zajedno sa saveznicima biti ujedinjeni ili ne? Godinu dana kasnije smo odgovorili – bićemo snažni i ujedinjeni, nećemo gledati u drugu stranu. Hoćemo li istupiti u ime ljudi koji žive slobodno i bez agresije, u ime demokratije? Godinu dana kasnije znamo, podržali smo suverenitet i život bez agresije“, naveo je predsednik SAD Džozef Bajden u Varšavi.

Bajden je naveo i da je Vladimir Putin očekivao da će ukrajinski narod posustati kada su njegovi tenkovi ušli 24. februara, ali da je ukrajinski narod „previše hrabar“.

“Bili smo previše ujedinjeni, demokratija je bila prejaka. Umesto lake pobede koju je predvideo, Putin je otišao sa izgorelim tenkovima i ruskim snagama u neredu. Mislio je da će se NATO slomiti i podeliti – umesto toga, NATO je ujedinjeniji i jedinstveniji nego ikada pre“, naveo je Bajden.

„Putin više ne sumnja u naše jedinstvo, ali sumnja u našu istrajnost. Ali nema sumnji, naša podrška Ukrajini neće popustati i nećemo se umoriti. Ljubav ukrajinskog naroda će prevladati nad Putinovom željom za moći i zemljom. U pitanju je sloboda. Ukrajina nikada neće biti ruska pobeda“, kazao je Bajden.

Predsednik SAD je, govoreći o Putinu, naveo i da se apetiti autokrate se ne mogu smiriti, njima se može samo suprotstaviti.

„Autokrate razumeju samo jednu reč – ne“, naveo je Bajden i dodao da je ruski predsednik „mogao da završi rat jednom rečju – to je jednostavno.“

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin objavio je ranije danas u svom govoru da Moskva suspenduje učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju – START.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države, preko NATO-a, postavljaju ultimatum Moskvi o novom START ugovoru, a Vašington zahteva ispunjenje svih tačaka, dok on sam planira da se „ponaša kako hoće“.

„Početkom februara NATO je tražio da se vratimo ugovoru o neširenju strateškog naoružanja, uključujući i inspekcije objekata. To je pozorište apsurda. Znamo da je Zapad pomogao kijevskom režimu u napadu na objekte na teritoriji Ruske Federacije. I žele u isto vreme da pregledaju naše objekte?“, saopštio je Putin.

On je istakao da Vašington namerava da izvrši testiranje nuklearnog oružja i da postoje takve informacije.

„U ovoj situaciji, Ministarstvo odbrane Rusije i Rosatom moraju da obezbede spremnost za testiranje ruskog nuklearnog oružja. Naravno, mi nećemo biti prvi koji će to uraditi, ali ako SAD izvrše test, onda ćemo i mi“, rekao je Putin.

***

BONUS VIDEO: Putin o ratu u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare