Foto:EPA-EFE/Fernando Bizerra Jr.

Arheolozi su otkrili napušteni kolonijalni grad iz 18. veka skriven u dubinama amazonske prašume. Eduardo Neves, direktor Muzeja arheologije i etnografije na Univerzitetu u Sao Paolu, koji je predvodio istraživački tim, izjavio je da je ovo portugalsko naselje bilo zabeleženo na starim mapama, ali njegova tačna lokacija do sada nije bila poznata.

„Grad je bio prepušten zaboravu, obrasla ga je prašuma, a mnogi kameni blokovi su uklonjeni. Ipak, uspeli smo da identifikujemo ulični plan, što je bilo izuzetno značajno otkriće“, rekao je Neves za Newsweek.

PROČITAJTE JOŠ:

Kolonizacija Brazila započela je 1500. godine, kada su Portugalci uspostavili kolonijalnu vlast i eksploatisali prirodna bogatstva zemlje, uključujući šećer, zlato i kafu. Brazil je stekao nezavisnost početkom 19. veka, pod vođstvom prvog cara Pedra I, čime je okončana više od 300 godina portugalske kolonijalne vladavine.

Ovo otkriće deo je šireg istraživačkog projekta Amazonia Revelada, koji za cilj ima identifikaciju arheoloških nalazišta širom Amazona, koristeći kombinaciju savremene tehnologije i tradicionalnog znanja domorodačkih zajednica.

Prošle godine, studija objavljena u časopisu Science dokumentovala je otkriće dvadesetak drevnih građevina iz pretkolumbovskog perioda, skrivenih ispod gustih krošnji Amazona. Ova otkrića obuhvataju ostatke gradova, utvrđenih sela, ceremonijalnih objekata i drugih drevnih struktura.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar