Mnoštvo tajnih dokumenata Pentagona koji su procurili u javnost, a ubrzo potom završili na društvenim mrežama bacili su novo svetlo na stanje rata u Ukrajini, pokazujući koliko su Sjedinjene Države duboko prodrle u ruske vojne i obaveštajne službe. Međutim, pored informacija o ratu u Ukrajini otkriveno je i da Amerika aktivno špijunira mnoge zemlje, pa i svoje saveznike, koji su sada u panici zbog podataka koji, čini se, lako mogu završiti na nekoj društvenoj mreži poput Tvitera.

Prvi fajlovi koji su dospeli u javnosti dali su sumornu procenu snage moskovske ratne mašinerije. Ipak, američki obaveštajci sugerišu i da je ukrajinska vojska u teškom stanju.

Obaveštajni izveštaji pokazuju da Sjedinjene Države špijuniraju ukrajinske vojne i političke lidere, kao i druge važne američke saveznike, uključujući Izrael i Južnu Koreju.

Dokumenti koji su procurili su već zakomplikovali odnose sa zemljama saveznicama, izazivajući sumnju u sposobnost Amerike da čuva svoje tajne.

Foto: Gerard Launet / Photo Alto / Profimedia

Jedan visoki američki zvaničnik nazvao je curenje „masovnim kršenjem obaveštajnih podataka“. FBI je započeo istragu i pokušaće da brzo pronađe izvor curenja, rekli su zvaničnici, a prenosi Njujork tajms.

Evo šta se zna o dokumentima i posledicama koje je njihovo izlaganje imalo širom sveta.

Krvava bitka za Bahmut

Ukrajinska vojska bila je blizu gubitka ključne bitke u ratu, navodi se u tajnim dokumentima. Jedan, slab put za snabdevanje ukrajinskih vojnika koji se bore na ulicama istočnog grada Bahmuta je bio zapaljen.

Ova strašna procena borbi u Bahmutu, jednoj od najdugovečnijih i najsmrtonosnijih bitaka ruskog rata u Ukrajini, pojavljuje se u novoj seriji poverljivih dokumenata u kojima se, čini se, detaljno navode tajne američke nacionalne bezbednosti.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Procena obuhvata samo jedan trenutak, od kraja februara, u sada već desetomesečnoj borbi za Bahmut, univerzitetski i rudarski grad srednje veličine od malog strateškog značaja, ali koji su obe strane opteretile političkim značenjem.

Grad je sada uglavnom u ruševinama, dok požari prožimaju zgrade, a vojnici se bore u žestokoj borbi, blok po blok .

Ipak, šira slika nije bila tajna. Ruske snage su zatvorile puteve za snabdevanje u februaru, prema vojnim dnevnim brifinzima i javnim komentarima vojnika koji se bore u toj oblasti, pre nego što je Ukrajina poslala pojačanje. Borbi su se pridružile razne elitne jedinice.

Ova borba, do koje je došlo nakon što je obaveštajna procena napisana, bila je uspešna u potiskivanju ruskih snaga dovoljno daleko od puteva da bi se omogućilo snabdevanje vojnika u gradu i evakuacija ranjenih.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/Roman Chop via AP/Shutterstock

Vagnerov uticaj seže daleko izvan Ukrajine

Ruska plaćenička grupa Vagner, poznata po vojsci bivših zatvorenika i ubistvu najmanje jednog izdajnika maljem, ostaje moćna sila, sa uticajem ne samo u Ukrajini, već i širom sveta, pokazuju dokumenta Pentagona. Vagner aktivno radi na osujećivanju američkih interesa u Africi i istraživao je širenje na Haiti, sa ponudom da pomogne vladi te zemlje u sukobu sa nasilnim bandama.

Visoki američki zvaničnici rekli su da Federalni istražni biro radi na utvrđivanju izvora curenja. Zvaničnici su priznali da se čini da su ti dokumenti legitimni obaveštajni i operativni izveštaji koje je sastavio Zajednički štab Pentagona, koristeći izveštaje vladine obaveštajne zajednice, ali da je barem jedan izmenjen u odnosu na original u nekom kasnijem trenutku.

Paravojna grupa Vagner otvorila prvi zvanični štab u Sankt Peterburgu Foto:REUTERS/Igor Russak

Prema jednom poverljivom dokumentu, Vagnerovi plaćenici su se tajno sastali sa „turskim kontaktima“ u februaru, klizeći na teritoriju NATO-a u potrazi za oružjem i opremom za borbu u Ukrajini.

Izraelski špijuni podsticali proteste

Među otkrićima u dokumentima Pentagona koja su procurila nalazi se tvrdnja da je rukovodstvo Mosada, izraelske spoljne obaveštajne službe, ohrabrilo osoblje agencije i izraelske građane da učestvuju u antivladinim protestima u martu.

Visoki izraelski odbrambeni zvaničnici demantovali su nalaze te procene, a Njujork tajms nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri procenu američkih obaveštajnih službi.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Izrael, gde se u decembru vratio na vlast Benjamin Netanjahu, paralizovan je protestima i štrajkovima nakon što je vlada otkrila planove za reviziju pravosuđa u zemlji. Predložene reforme, koje su kritikovale i Sjedinjene Države, dale bi vladi veću kontrolu u izboru sudija.

Prema procurelim dokumentima, lideri Mosada su se „zalagali da zvaničnici i izraelski građani protestuju protiv reformi pravosuđa koje je predložila nova izraelska vlada, uključujući nekoliko eksplicitnih poziva na akciju“.

Južna Koreja

Kada su se krajem prošle godine pojavili izveštaji da je Južna Koreja pristala da proda artiljerijske granate kako bi pomogla Sjedinjenim Državama da popune svoje zalihe, ona je insistirala da njihov „krajnji korisnik“ bude američka vojska. Ali interno, najviši pomoćnici predsednika južnokorejskog predsednika bili su zabrinuti da će ih njihov američki saveznik poslati u Ukrajinu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ovo je samo jedna od tvrdnji koja se navodi u dokumentima, a vezana je za Južnu Koreju, inače velikog saveznika Amerike. Ovo bi značilo da SAD špijuniraju i neke od glavnih prijateljskih zemalja, koje zasigurno neće pozitivno reagovati.

Južna Koreja je upoznata sa novinskim izveštajima o dokumentima koji su procureli i planira da razgovara sa američkim zvaničnicima o „pitanjima koja su pokrenuta”, rekao je novinarima visoki zvaničnik vlade u Seulu. Na pitanje da li Južna Koreja planira da uloži protest ili da traži objašnjenje od Vašingtona, on je rekao da će vlada proučiti presedane iz prošlosti i slične slučajeve u koje su umešane druge nacije.

BONUS VIDEO Putin ostao bez aplauza nakon govora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar