Tajni ratni dokumenti s detaljima planova SAD i NATO-a za jačanje ukrajinske vojske uoči planirane konatraofanzive objavljeni su na društvenim mrežama, potvrdili su viši zvaničnici Bajdenove administracije za "Njujork Tajms". Vojni analitičari smatraju da su dokumente delili "prokremaljski kanali" i upozoravaju da bi mogli biti selektivno modifikovani kako bi prikazali dezinformacije iza kojih stoji Kremlj. Jedan detalj posebno je privukao pažnju.

„Nezavisno od toga da li su dokumenti autentični ili ne, treba biti vrlo oprezan sa svim što objavljuju ruski izvori“, rekao je za „Njujork Tajms“ Majkl Kofman, direktor katedre za ruske studije na istraživačkom institutu u Arlingtonu.

Sumnjiv detalj – broj žrtava

Kao primer Kofman navodi jedan od dokumenata gde piše da je u Ukrajini ubijeno između 16.000 i 17.500 ruskih vojnika, dok su Ukrajinci pretrpeli oko 71.500 vojnih žrtava.

I Pentagon i drugi analitičari su procenili da su ruski gubici znatno veći – oko 200.000 ubijenih i ranjenih, dok se ukrajinski gubici procenjuju na oko 100.000 ubijenih i ranjenih.

Ukrajina Rusija rat Foto:EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Deo dokumenata jeste autentičan

Nezavisno od toga, analitičari navode da se čini da su delovi dokumenata autentični, pa bi Rusima mogli da pruže važne informacije poput vremenskog okvira za isporuku oružja, važnih podataka o ukrajinskim snagama koje se pripremaju za kontraofranzivu i slične vojne detalje.

Jedan dokument s oznakom „strogo poverljivo“ sadrži informaciju o „statusu konflikta 1. marta“. Tog dana ukrajinski zvaničnici su bili u američkoj vojnoj bazi u nemačkom Veisbadenu. Dan kasnije bazu su posetili i komandant štaba američke vojske Mark Majli i general Kristofer Kavoli, vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi.

Detalji o ukrajinskim jedinicama

Drugi dokument uključuje redove u kojima su navedene jedinice ukrajinskih snaga, oprema i obuka, s rasporedima za period od januara do aprila.

U dokumentu je spisak o okupljanju 12 borbenih brigada, od kojih devet navodno obučavaju i Sjedinjene Američke Države i drugi saveznici iz NATO-a. Od tih devet brigada, prema dokumentima, šest će biti spremno do 31. marta, a ostale do 30. aprila. Ukrajinska brigada ima oko 4.000 do 5.000 vojnika, kažu analitičari.

U dokumentu se navodi da će vreme isporuke opreme uticati na obuku i gotovost kako bi bio ispunjen vremenski rok.

Ukupna oprema potrebna za devet brigada, navodi se u dokumentu, bila je više od 250 tenkova i više od 350 mehaničkih vozila.

Rusia, Ukrajina, vojska, vojnici,
Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Prvo veliko rusko obaveštajno otkriće od početka rata

To što su dokumenti objavljeni na društvenim mrežama i na taj način verovatno dođu u ruke ruskih zvaničnika, veliki je uspeh za Moskvu u vreme kada se činilo da Rusija zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama u prikupljanju obaveštajnih podataka u Ukrajini.

„Curenje informacija“ je prvo značajno rusko obaveštajno otkriće koje je objavljeno od početka rata.

Ukrajina SAD
Foto: Yuriy DYACHYSHYN / AFP / Profimedia

Tokom rata, Sjedinjene Američke Države su Ukrajini dostavljale informacije o komandnim mestima, skladištima oružja i drugim ključnim mestima u ruskim vojnim linijama.

Takva obaveštajna informacija u stvarnom vremenu omogućila je Ukrajincima da gađaju ruske snage, ubijaju generale i da zalihe oružja premeste što dalje od ruskih linija, iako američki zvaničnici kažu da je Ukrajina odigrala odlučujuću ulogu u planiranju i izvršenju tih napada.

Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Evgeniy MaloletkaArtur Reszko / PAP / Profimedia/Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP/Krzysztof Zatycki / Zuma Press / Profimedia/JANEK SKARZYNSKI / AFP / Profimedia/Tanjug/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Da li će naštetiti odnosima Ukrajine i SAD?

Ali na početku rata ukrajinski zvaničnici su oklevali da podele svoje borbene planove sa Sjedinjenim Američkim Državama, upravo iz straha od curenja informacija, rekli su američki i evropski zvaničnici. Još prošlog leta oni su rekli da bolje shvataju ruske vojne planove nego ukrajinske.

Pročitajte još:

Zabrinuti da bi deljenje njihovih operativnih planova takođe moglo da istakne slabosti i da obeshrabri nastavak američke podrške, Ukrajinci su ih pomno čuvali čak i dok su američki obaveštajci prikupljali precizne pojedinosti o tome šta Kremlj naređuje, a ruski komandanti planiraju.

Razmena obaveštajnih podataka između Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država znatno je oslabila prošle jeseni, a dve zemlje blisko sarađuju zbog ukrajinske kontraofanzive.

Ali curenje obaveštajnih podataka ove vrste, objavljeno na društvenim mrežama i dostupno širom sveta, sigurno će da oslabi razmenu obaveštajnih podataka između Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država.

BONUS VIDEO Žestok raketni napad Rusije na Ukrajinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar