Foto: EPA-EFE/ALEKSANDAR GOLIC

Američka ambasada u Sarajevu saopštila je danas da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik povukao novi antidejtonski i antiustavni potez potpisivanjem ukaza o proglašenju zakona o nesprovođenju odluka visokog predstavnika u BiH na prostoru tog entiteta.

„Odluka predsednika Republike Srpske da potpiše izmene i dopune Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, koje je visoki predstavnik poništio 1. jula, neustavna je i predstavlja nameran atak na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH“, navela je američka ambasada na Tviteru.

Ambasada dodaje da SAD podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH i da će „pojedince uključene u antidejtonske aktivnosti“ nastaviti da smatraju „odgovornim za njihove postupke“.

Dodik je ranije danas potpisao ukaz o proglašenju Zakona o izmeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, što znači da u Službenom glasniku Republike Srpske neće biti objavljivane odluke koje je nedavno doneo visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

PROČITAJTE JOŠ:

Šmit je 1. jula poništio dva zakona koje je usvojila Skupština Republike Srpske, o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji tog entiteta i o neobjavljivanju odluka Visokog predstavnika u BiH u entitetskom Službenom glasniku.

Šmit je takođe nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH, kojima se narušavanje ustavnog poretka i nesprovođenje odluka visokog predstavnika definišu kao krivična dela koja se kažnjavaju zatvorom i smenjivanjem sa dužnosti.

BONUS VIDEO: Zašto je Dodik odlikovao Putina?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar