Aleksa Bečić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

"Ključ je bio jedinstvo, jer smo se mi ujedinili, a građani su videli iskrenost. Oni nikada više ne žele da se vrate u to vreme političke ekonomske i socijalne neslobode. Ovo je ozbiljan i veliki zamajac, nastaviće se politčka katarza opozicionih partija, pre svega DPS-a, jer je politička era Đukanovića suštinski završena. Siguran sam da će naredni parlamentarni izbori doneti dvotrećinsku većinu nas koji smo sa ove strane spektra", rekao je za ekipu Nove Aleksa Bečić, lider Demokrata i nekadašnji predsednik Skupštine Crne Gore.

Kandidat Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović, koga su u drugom krugu predsedničkih izbora podržali Bečić, Dritan Abazović, Andrija Mandić i brojni drugi političari, ostvario je ubedljivu pobedu nad kandidatom Demokratske partije socijalista (DPS) Milom Đukanovićem.

Bečić ističe da je izborni dan u Crnoj Gori bio istorijski, ali da sada kreće borba za oporavak zemlje.

„Veliki je dan bio za Crnu Goru, istorijski, i treba narod da se raduje. Uspeli smo zato što smo bili ujedinjeni i složni, jer smo iskreno pružili podršku u drugom krugu predsedničkih izbora, da ispišemo istoriju i da najdugovečnijeg evropskog diktatora, ne zaboravite Đukanović je pet godina duže na vlasti od Lukašenka, pošaljemo u političku penziju i prošlost. Siguran sam da je jedna politička era završena, a to znači da na temelju i talasu ove pobede ne treba da otvaramo nove podele, već da ona ujedini i relaksira Crnu Goru. Treba zajedno da se okrenemo rešavanju onih životnih pitanja koja istinski život znače, jer 95 odsto Crne Gore, koja je osiromašena i koja je pljačkana sve ove godine, će se vrlo lako i za pet minta ujediniti oko onih pitanja koje znače budućnost“, kaže lider Demokrata, koji je u prvom krugu predsedničkih izbora osvojio 11 odsto podrške birača.

Foto: Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Kada je reč o političkoj budućnosti Mila Đukanovića, Bečić smatra da ona praktično ne postoji, kao i da će poraz Demokratske partije socijalista odlazećeg predsednika biti potvrđen na parlamentarnim izborima koji su zakazani za 11. jun ove godine.

„Ključ za pobedu je bilo jedinstvo, jer smo se mi ujedinili, a građani su videli iskrenost. Oni nikada više ne žele da se vrate u to vreme političke ekonomske i socijalne neslobode. Bez obzira na to što je jedan deo građana Crne Gore glasao za Đukanovića, teško da bilo ko želi da se vrati u vreme penzija od stotinak evra, plate od dvesta, u vreme kada su šikanirani, ucenjivani i kada im je neko naređivao kako moraju da glasaju. Sada je ovo demokratija, niko nikoga ne ucenjuje. Moramo nastaviti da jačamo institucije, samo jake institucije i ekonomsko i politički slobodni građani su garant večnosti Crne Gore. Ovo je ozbiljan i veliki zamajac, nastaviće se politčka katarza opozicionih partija, pre svega DPS-a, jer je politička era Đukanovića suštinski završena. Siguran sam da će naredni parlamentarni izbori doneti dvotrećinsku većinu nas koji smo sa ove strane spektra“, ističe Bečić.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Govoreći upravo o parlamentarnim izborima koji slede, on se zalaže za ujedinjeni građanski blok centra, o čemu će ostali lideri partija odlučivati u narednim nedeljama.

„Ja sam još pre tri meseca pozvao na objedinjavanje političkih snaga centra jer je to negde garancija uspeha. Nemam dileme da veliki građanski blok i jak politički centar garantuje ubedljivu pobedu i na parlamentarnim izborima. Naravno, na kolegama su procene i izbor, ali mi nismo kalkulisali, pružili smo iskrenu podršku Milatoviću. Ja sam za objedinjavanje i jak građanski centar u Crnoj Gori, jer to znači stabilnost. Kada su te strukture jake, onda su i politički procesi jaki. Veurjem da će se iz svega izvući pouke i da ćemo uraditi ono što građani žele, što će dovesti do velike parlamentarne pobede“.

Aleksa Bečić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Izlizana mantra DPS-a

Kada je reč o porukama koje su stizale iz štaba Đukanovića i njegovog DPS-a, Bečić smatra da bivši predsednik i njegova partija vode pogrešnu politiku koja im konstantno donosi poraze. Uprkos svemu, ona se ne menja.

PROČITAJTE JOŠ:

„Oni gube izbore jer vode pogrešnu politiku. U poslednje dve godine su izgubili dvadesetak izbornih procesa, što na državnom, što na loklanom nivou i konstantno nastavljaju sa istom matricom. Ta matrica ne pije, ja sam negde pogledao i njihov završni skup, tu nijedan govornik nije govorio o ekonomiji, vladavini prava, socijalnoj politici, već o navodnoj ugroženosti Crne Gore. Svi vide da je to izlizana mantra, da je Crna Gora sve ove godine ugrožena samo od onih koji su je devastirali, od onih koji su doveli do toga da na optuženičkoj klupi imamo predsednicu Vrhovnog suda, predsednika Privrednog suda, čelne ljude iz bezbednosnog sektora, koji su pretvorili institucije ove zemlje u punktove za kurirske usluge mafije i najvećih klanova na Balkanu. Zato građani na ovakav način reaguju na te njihove pokušaje, ne mogu da verujem da nastavljaju sa tom matricom jer beleže sve veće i veće poraze“, ocenuje lider Demokrata i poručuje da će sa kolegama političarima iz mlađe generacije raditi na oporavku zemlje.

„Mi smo jake i građanske strukture, imamo oko sebe ljude svih vera i nacija i beležimo konstantne pobede i to je najbolji odgovor politikama prošosti. Zbog toga su oni poraženi, a mi idemo ka novim pobedama i da mladost svih vera i nacija koja je otišla iz Crne Gore vratimo, jer mi smo mali i moramo da podignemo ljudski resurs“, zaključio je on.

****

BONUS VIDEO: Milatović: Ovo je pobeda pomirene Crne Gore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar