Foto:Screenshot/TikTok

Nemilosrdni albanski gangsteri koriste ultranasilne videozapise na društvenim mrežama kako bi pomogli u borbi protiv "tajnog rata u predgrađima" i kontrolisali unosne poslove s kanabisom u Velikoj Britaniji, pokazuje istraga Dejli mejla i snimc sa društvenih mreža.

Užasne snimke objavljene na društvenoj mreži TikTok prikazuju šefove bande koji se služe otmicama, lažnim zatvaranjima i brutalnim premlaćivanjima kako bi učvrstili svoj autoritet u mreži šverca droge. Neki od videozapisa imaju više od 10 hiljada pregleda, a prikazuju žrtve s teškim modricama kako cvile od bola ili mole za pomoć. Objavljeni su kao oštro upozorenje šta će se dogoditi onima koji pokušaju sa ih napuste ili iznevere.

Smišljeni napad

Kriminolozi smatraju, piše Dejli Mejl, da bande vode pomno orkestriran krvavi napad putem društvenih mreža kako bi prikazali svoju snagu nad suparničkim kriminalnim mrežama, ali i pokušali da namame nove članove bande.

Tajna istraga Dejli Mejla takođe je otkrila da su trgovci ljudima nudili ilegalnim migrantima priliku da rade u spomenutim ‘kućama kanabisa‘ u Velikoj Britaniji kako bi otplatili svoje dugove.

Foto:Screenshot/TikTok

Do toga je došlo nakon što je služba koja održava sigurnost na granicama upozorila ministarstvo unutrašnjih poslova da talas kriminalnih migranata predstavlja ‘značajan rizik‘ za nacionalnu sigurnost, s tradicionalnim tražiteljima azila koji su zamenjeni ‘mladim fit muškarcima‘ za koje se sumnja da su povezani s ogganizovanim kriminalom.

Albanci su u Velikoj Britaniji činili oko 60 posto migranata tokom leta, a smatra se da ih je čak 7000 stiglo ove godine, od kojih su mnogi uvučeni u brutalno kriminalno podzemlje. Albanija je, inače, prošle godine imala najveći broj stranih državljana u engleskim i velškim zatvorima, s čak 1.528 zatvorenika, što je dvostruko više od sledeće zemlje po broju zatvorenika.

Jedan TikTok video pod nazivom ‘Zlo dolazi od nas‘, koji broji više od 11.000 pregleda, prikazuje Albanca kako ispituje zarobljenika s crnim kolutovima oko očiju koje su natečene kako bi ga prisilio da prizna da je provalio u njihovu fabriku kanabisa i dao im ime čoveka koji ga je poslao. Drugi muškarac u istom videu snimljen je kako mu preti daljnim premlaćivanjem ako odbije da odgovori i tera ga da otvori usta i pokaže kako su mu zubi već polomljeni.

Britanija policija
Britanija policija Foto:Tanjug/Matthew Cooper/PA via AP)

‘Ubij ga!‘

Drugi nedavno izbrisan video prikazuje okrvavljenog čoveka kako cvili dok ga brutalno premlaćuju, a jedan od napadača pritom je uzvikivao na albanskom jeziku: ‘Mučite ga sve dok ne imenuje ostatak svoje bande.‘ Zatim se čuje i povik: ‘Ubij ga. Ne puštaj ga‘, prenosi Jutarnji list. 

Jedan od šokantnih videa prikazuje petoricu Albanaca naoružanih noževima, mačetama i sekirama kako plešu i pevaju.

„Zapamtite ovo, svaki put kad vidim klinca, zažaliće zbgo onoga što je učinio“, čuje se kako jedan od njih peva na engleskom s jakim naglaskom.

U sledećem videu maskirana banda naoružana mačetama, noževima i čekićima razbija ulazna vrata kuće za prodaju kanabisa u Londonu.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Ervin Karamuco, profesor kriminologije na Univerzitetu u Tirani, rekao je da se albanske organizovane kriminalne grupe sada mogu meriti s italijanskim mafijaškim skupinama.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ove objave nisu samo za zastrašivanje, već i za reklamiranje sebe kao najjačih kriminalnih grupa da bi privukli nove članove. To je svojevrsno takimčenje. Oni se bore za kontrolu područja i govore – mi smo puno jači od suparničke bande, stoga nam se pridružite. Ove grupe već kontrolišu velika područja predgrađa Londona i drugih delova zemlje. Jako su nasilni. Nemaju šta da izgube. Oni samo žele da preuzmu kontrolu i obogate se“, govori Karamuco i dodaje da nove članove žele namamiti prikazom svojih luksuznih života, skupocenih automobila i stvari.

Policija je prošlog meseca razbila albansku bandu nakon što su navodno oteli 30-godišnjaka i držali ga zatvorenog četiri dana, pritom tražeći otkupninu u iznosu od 400.000 funti. Muškarac je pretučen i mučen tokom otmice u istočnom Londonu nakon što im dugovi nisu bili plaćeni. Nacionalna kriminalistička agencija sprovela je racije kako bi ga spasila, a pet muškaraca i jedna žena optuženi su za prestupe koji uključuju otmicu, lažno zatvaranje i pretnju ubistvom.

BONUS VIDEO Akcija crnogorske policije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare