Aleks Mardo Foto: Grace Beahm Alford/The Post And Courier via AP, Pool

Advokat Ričard Aleks Mardok (54) osuđen je danas na doživotnu kaznu bez mogućnosti uslovnog otpusta zbog ubistva svoje supruge Megi Mardok i njihovog mlađeg sina Pola Mardoka. Tokom šest nedelja saslušanja koje je pratila cela Amerika, ali i veći deo sveta, otkriveni su neki bizarni detalji iz života nekada uglednog advokata - četiri meseca nego što je ubio porodicu pokušao je da režira sopstveno ubistvo, kako bi uklonio sumnju sa sebe, ali i naplatio višemilionsko osiguranje i novac podelio sa starijim sinom.

Porota od 12 članova, nakon gotovo tri sata većanja, proglasila je Mardoka (54) krivim po dve tačke optužnice za ubistvo supruge Magi (52) i najmlađeg sina Pola (22), koji su pogubljeni iz neposredne blizine uz kućicu za pse na njihovom porodičnom imanju 7. juna 2021. godine.

Porodica Mardo Foto: Facebook

Mardok je tvrdio da je nevin tokom dramatičnih šestonedeljnih saslušanja, a dok je čitana presuda, stajao je bez emocija. Njegov advokat zatražio je poništenje presude, što je sudija odmah odbio. Iako je tvrdio da nije kriv za ubistva, priznao je da je lagao o svom alibiju i počinjenom finansijskom kriminalu, što je narušilo njegov kredibilitet kod porote.

Tužioci smatraju da je Mardok ubio ženu i sina kako bi zataškao finansijski kriminal koji mu se stavlja na teret, uključujući krađu miliona dolara od partnera i klijenata kako bi nabavio novac za ophode o kojima je bio zavisan i održavanje skupog načina života.

Sa dilerom skovao pakleni plan

Luksuzni način života pokušao je da sačuva i apsurdom prevarom. Skovao pakleni plan u pokušaju da naplati odštetu od osiguranja u iznosu od deset milona dolara. U prevaru je pokušao da uvuče i svog dilera Edvarda Smita.

Kako Smit tvrdi, Mardoka je sreo pored puta i on mu je rekao da ga sledi. Kada su stigli do kraja puta, dao mu je pištolj.

„Želim da mi pucaš u glavu“, rekao je.

Foto:Handout / AFP / Profimedia; Hampton County Detention Center / Zuma Press / Profimedia

Kada je Smit odbio, Mardok je pokušao da puca u sebe iz Smitove ruke. Pištolj je opalio. Metak je okrznuo Mardoku lice nakon čega je pao na zemlju. Smit ga je upitao da li je dobro, a odgovor je bio potvrdan.

“Tada sam ga opsovao i otišao sa lica mesta. Ostavio sam ga tu”, rekao je Smit.

Mardok je pozvao hitnu pomoć i ubrzo je prevezen u bolnicu. Policiji je rekao da je bio žrtva pucnjava, tačnije da je upucan dok je menjao gumu pored puta.

Alex Murdaugh Foto:Tanjug/Grace Beahm Alford/The Post And Courier via AP

Nije prošlo mnogo vremena do trenutka kada je otkriveno da njegova priča nije istinita. Na kraju, Mardok je sam priznao da je osmislio zaveru zbog koje bi njegov preživeli sin Buster dobio isplatu životnog osiguranja u iznosu od deset miliona dolara.

Istragom je utvrđeno da je Mardok bio pred bankrotom do kojeg ga je dovela njegova 20-godišnja zavisnosti od opijata. Smit je bio njegov diler kog je upoznao pre mnogo godina, kada ga je zastupao.

Pročitajte još:

Policija je saopštila da je advokat platio Smitu da ga upuca tako da izgleda kao da ga je pogodio zalutali metak i da je nakon pucnjave odložio pištolj na nepoznatu lokaciju.

Smit je priznao da je odložio pištolj i da je bio prisutan kada se pucnjava dogodila, ali je istražiteljima rekao da nije učestvovao u zaveri.

Mardok je nakon toga bio optužen za prevaru, zaveru radi izvršenja prevare u osiguranju i podnošenje lažne prijave.

BONUS VIDEO Ubistvo u Nišu