Ukrajina je, po svemu sudeći, spremna za veliku kontraofanzivu koja bi mogla da nanese veliku štetu ruskim snagama i povrati deo svoje teritorije. Pored dobre strategije, motivisanosti i nesporno kvalitetnim obukama kroz koje su prošle ukrajinske trupe, od vitalnog značaja za ovu mega akciju biće i zapadno oružje, pre svega američki i nemački tenkovi Abrams i Leopard 2, te 571 američko oklopno vozilo HMMWV.

Naime, prema dokumentima koji su nedavno procurili iz Pentagona, Ukrajinci, pored ovog moćnog oružja, za napad pripremaju i 10. operativni korpus koji se sastoji od devet brigada i u svom sastavu ima 253 tenka, 381 borbeno-oklopno vozilo i 147 „komada“ artiljerije.

Foto:profimedia.rs

Takođe, u dokumentima se navodi da je operacija „Udarac Feniksa“ navodno planirana za 30. april, što je čak i Vladimir Zelenski nagovestio koji je poručio da su ukrajinske snage značajno jače nego pre godinu dana.

Tada bi trebalo da se popravi vreme i prestanu obilne kiše koje na terenu stvaraju blato koje usporava vozila i tenkove. Osim toga, na teren će stići i potrebna zapadna vojna pomoć.

Prema nezvaničnim podacima, ukrajinske snage najviše se uzdaju u američki Abrams i oklopno vozilo HMMWV, kao i nemačke moćne tenkove Leopard 2.

Foto: EPA-EFE/DAVID HECKER/OLEG PETRASYUK/Darek Delmanowicz

Leopard 2 – jedno od najmoćnijih oružja na svetu

U nemačke tenkove Leopard 2 niko ne sumnja, jer su praktično neuništivi i slove za o jednim od najsofisticiranijih borbenih tenkova na svetu.

Naime, glavno naoružanje na Leopardu 2 je top s tzv. glatkom cevi od 120 milimetara s maksimalnim dometom od 5.000 metara, tenk dostiže brzinu do 70 kilometara na sat, a pokreće ga relativno ekonomičan dizel-motor. Pritom, može da probije oklop debljine do četiri stotine i pedeset milimetara.

Pored toga, praktično je neuništiv – njegov oklop pruža zaštitu od protivoklopne municije i raketa. Vozilo je takođe opremljeno opremom za zaštitu od nuklearnog, biološkog i hemijskog oružja.

Nemački tenkovi Leopard 2 Foto:EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Takođe, može se koristiti i noću, jer sadrži i opremu za noćni vid.

Kada je reč o količini granata koje nosi u sebi, 42 – 15 se nalaze u kupoli, a ostale u trupu tenka.

Pored toga, poseduje i sekundarno oružje – dva mitraljeza kalibra 7,62 milimetra, pri čemu je jedan spregnut sa topom, a drugi ugrađen na krov tenka.

Moćni američki tenk Abrams

Na raspolaganju imaju i Abrams, tenk poznat po snažnom motoru kao i nizom drugih moćnih karakteristika. Tenk M1 Abrams jedno je od najsuperiornijih kopnenih oružja u američkom arsenalu. Sposoban je da se približi neprijateljskim tenkovima, vojnim položajima i drugim ciljevima, raznese ih svojim topovima i mašinama, a zatim ubrza napred. Teški oklop tenka štiti vozilo i četvoročlanu posadu od vatre iz malog oružja, fragmenata granata, pa čak i od direktnih pogodaka. Može preći i do 1.2 metra duboku vodu. Pored toga, kao sekundarno oružje se koriste dva mitraljeza kalibra 12,7 milimetra.

Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA ,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs

Inače, američka vojska se na njega oslanja dugi niz godina. Nazvan je po generalu Kreigtonu Abramsu, zapovedniku iz Drugog svetskog rata. Prvi Abrams ušao je u službu američke vojske 1980. godine. Prvobitno je bio namenjen za borbu protiv Sovjeta u nemačkom strateškom Fulda Gapu. Abrams je nekoliko puta nadograđivan s većim topom i poboljšanim oklopom, prenosom i pogonom.

Tokom godina, Pentagon je kupio više od 7.000 tenkova u različitim konfiguracijama.

Pročitajte još:

Tenkovi su pomogli američkoj vojsci da nadjača iračke snage tokom invazije na Irak 2003. godine, i mnogim drugim operacijama, kao i u Avganistanu.

HMMWV – jeftini i laki za održavanje

Na kraju, tu je i HMMWV ili Hummer oklopno vozilo poznato kao visoko pokretno višenamensko vozilo na točkovima. HMMVV je lagano, veoma mobilno taktičko vozilo sa dizel pogonom i pogonom na sva četiri točka koje koristi zajedničku šasiju za nošenje širokog spektra vojnog hardvera. Može da radi na širokom spektru terena, od pustinja do džungle, tokom dugog vremenskog perioda. Za njega je potrebno minimalno održavanje.

Njegovih 15 konfiguracija dele zajednički motor, šasiju i menjač, sa 44 zamenljiva dela koji se koriste u više od jedne pozicije. To znači da je potrebno manje sati obuke za mehaničare koji će ga održavati. Njegov pojednostavljeni sistem snabdevanja, održavanja i logistike — u suštini jedan set zajedničkih delova za 15 konfiguracija što na kraju dovodi do toga da su troškovi njegovog održavanja izuzetno niski.

BONUS VIDEO Putin u iznenadnoj poseti frontu