U Ukrajinu je u utorak stigao prvi veći kontingent oružja koje može da promeni tok rata. Naime, Nemačka je isporučila Kijevu 18 moćnih tenkova "Leopard 2", i to u više nego idealnom tajmnigu - pred početak proleća tokom kog se očekuje početak dugo najavljivane ukrajinske kontraofanzive. Stoga, čitav svet sada sa punom pažnjom prati dešavanja na frontu i čeka odgovor na pitanje - da li je došao trenutak za konačni udarac i početak velikog poraza Rusije?

Naime, nemački mediji Špigl je objavio da je Berlin Kijevu isporučio 18 tenkova „Leopard 2“, a da je poslednji konvoj napustio zemlju krajem nedelje.

Prema informacijama lista, moćni tenkovi su ušli u Ukrajina tokom prethodnog dana.

Foto: AP Photo/Martin Meissner, File

Dodaje se i da su zajedno sa tenkovima, u Ukrajinu poslali još 40 pešadijskih borbenih vozila „Marder“, a i ruta isporuke ostaće stroga tajna iz bezbednosnih razloga.

Meseci obuke i detaljna strategija

Treba napomenuti da tenkovi nisu slučajno baš sada stigli na ukrajinski front.

Podsetimo, njihova isporuka odobrena je nakon meseci polemike i premišljanja još u januaru ove godine. No, tada su postojali određeni, u tom trenutku nepremostivi, problemi.

Foto:OSCAR DEL POZO / AFP / Profimedia

Kiša, sneg i blatnjavo tlo mučilo je ukrajinske vojnike i dolazak hiperoružja sa kojim do tada nisu imali prilike da se sretnu lako je moglo da se pretvori u uzaludnu investiciju.

Takođe, Ukrajina je ovaj period iskoristila da „napuni baterije“ za nove bitke, koje bi trebalo da se odigraju u okviru prolećne kontraofanzive.

Stoga je odlučeno da se postupi parcijalno i da se pažljivo isplanira svaki korak. Ukrajinski vojnici odlazili su u nemačke baze i prolazili kroz detaljnu obuku rukovanja ovim tenkovima.

Sada će imati priliku da naučene veštine primene i na frontu, i da uz pomoć ovog superoružja možda i odluče ishod rata.

Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA

Koliko je moćan zaista moćna ova „zver“?

Verovanje da ovi tenkovi mogu da promene tok rata svakako nije uzaludno, ako se u obzir uzme to da ovaj tip oklopnog vozila važi za jedan od najsofisticiranijih na svetu.

Jedna od osnovnih ratnih pogodnosti jeste to što može da gađa mete sa velike udaljenosti. Naime, glavno naoružanje na Leopardu 2 je top s tzv. glatkom cevi od 120 milimetara s maksimalnim dometom od 5.000 metara, tenk dostiže brzinu do 70 kilometara na sat, a pokreće ga relativno ekonomičan dizel-motor. Pritom, može da probije oklop debljine do četiri stotine i pedeset milimetara.

Nemački tenkovi Leopard 2 Foto:EPA-EFE/VALDA KALNINA

Pored toga, praktično je neuništiv – njegov oklop pruža zaštitu od protivoklopne municije i raketa. Vozilo je takođe opremljeno opremom za zaštitu od nuklearnog, biološkog i hemijskog oružja.

Takođe, može se koristiti i noću, jer sadrži i opremu za noćni vid.

Kada je reč o količini granata koje nosi u sebi, 42 – 15 se nalaze u kupoli, a ostale u trupu tenka.

Pored toga, poseduje i sekundarno oružje – dva mitraljeza kalibra 7,62 milimetra, pri čemu je jedan spregnut sa topom, a drugi ugrađen na krov tenka.

Foto: EPA-EFE/DAVID HECKER

Stoga je jasno zbog čega je velika ukrajinska kontraofanziva morala da sačeka dolazak ovih „zveri“.

Na opasnost upozorava i šef Vagnera

Inače, toga da je velika akcija Kijeva realna mogućnost, čini se i te kako je svesna i Moskva.

Pročitajte još:

Na nju tokom poslednjih dana upozoravaju i čelni ljudi ruske vojske, uključujući šefa paravojne formacije Vagner Jevgenija Prigožina koji je u pismu ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu naveo da bi to moglo da se dogodi uskoro.

„Situacija je teška, veoma teška, neprijatelji se bore za svaki metar“, naveo je Prigožin i pozvao Šojgua da sprovede mere za sprečavanje potencijalne ukrajinske ofanzive krajem marta ili početkom aprila, kao i da spreči opkoljavanje Vagnerovaca u Bahmutu.

BONUS VIDEO Leopard tenkovi