Ukrajinska vojska prešla je na levu, odnosno istočnu obalu reke Dnjepar koja prolazi kor Hersonsku oblast, koja je većinski pod kontrolom Rusije. Ovaj, naizgled mali poduhvat, zapravo znači da su Ukrajinci prodrli duboko na teritoriju na kojoj se nalaze Rusi, kao i da je vrlo moguće da upravo ovo predstavlja početak prolećne kontraofanzive. Ono što je možda najvažnije, Hersonska oblast može poslužiti za formiranje kopnenog koridora do Krima - poluostrva koje je Rusija anektirala 2014. godine, a koje Ukrajina pokušava da povrati.

Vest o prelasku Dnjepra prvobitno su objavili ruski ratni blogeri, a kasnije je o tome izvestio i američki Institut za proučavanje rata (ISW), navodeći da ne može definitivno da potvrdi ulazak ukrajinske vojske u Hersonsku oblast, ali da postoje snažne indicije da se to dogodilo.

Ukrajinski zvaničnici odbili su da potvrde te navode, ali ovo ne treba da čudi imajući u vidu da se detalji kontraofanzive drže u strogoj tajnosti. Istovremeno, kada je prošle godine pokrenuta kontraofanziva u Harkovu, vesti o uspehu ukrajinske vojske takođe su došle iznenadno, za širu javnost. Stoga je jasno zašto Kijev pokušava da „prikrije tragove“, dok Moskva insistira na tome da snage Ukrajine nisu prešle istočnu obalu reke Dnjepar.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Uprkos tome, svi podaci, pa i geolokacije ukrajinske vojske ukazuju na to da je granica koju je predstavljala reka Dnjepar pređena.

Više je razloga zašto je ovo bitan iskorak Ukrajinaca, a ovo su ključni.

Početak kontraofanzive?

Pre svega, zamajac u Hersonskoj oblasti može označiti početak ukrajinske kontraofanzive, koja je skoncentrisana upravo na područje oko anektiranog poluostrva Krim.

O tome je nedavno govorio i predsednik Vladimir Zelenski, koji je najavio kontraofanzivu, ističući da detalje neće otkrivati.

„Ono što je bitno je da svi znaju, jači smo nego pre godinu dana“, poručio je Zelenski.

Foto: EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT; EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO; profimedia.rs; Shutterstock

I drugi zvaničnici su sugerisali da je novi napad spreman i da će uskoro početi, a o tome je bilo reči i nakon što su procurili obaveštajni podaci Pentagona.

U dokumentima koje je objavio „Njuzvik“ navodi se da je operacija kodnog imena „Udarac Feniksa“ spremna, uprkos tome što su američki obaveštajci sugerisali da Ukrajincima nedostaje trupa i municije.

Iznenađenje za Ruse

Istovremeno, ruska vojska nije očekivala proboj u Hersonsku oblast. Kako su Ukrajinci prošle godine uspostavili kontrolu nad gradom Hersonom, ruska vojska je učvrstila svoje položaje u ostatku Hersonske oblasti, naročito sa leve obale reke Dnjepar.

Premeštanje ukrajinskih trupa po svemu sudeći je iznenadilo Ruse, koji su bili fokusirani na borbe u Bahmutu – gradu u Donjeckoj oblasti koji je već mesecima poprište najkrvavijih obračuna.

Sada, tvrde vojni analitičari, Rusi su svesni da Ukrajinci stižu, zbog čega vlada panika – kako među trupama, tako i u samom Kremlju.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Koridor ka Krimu

Naposletku, najvažnija činjenica u vezi prelaska ukrajinske vojske na levu obalu reke Dnjepar jeste povezanost sa anektiranim poluostrvom Krim.

Ukoliko se istim tempom nastavi ukrajinsko napredovanje u Hersonskoj oblasti, to znači da je, iako doskora neverovatno, moguće formiranje kopnenog koridora do Krima. Ovim bi Ukrajinci napravili dobru odstupnicu za eventualno otvaranje „Krimskog fronta“, odnosno početka bitke koju Kijev iščekuje još od 2014. godine.

Tada je Rusija ilegalno i suprotno međunarodnom pravu anektirala ukrajinsko poluostrvo i na njemu uspostavila svoju vlast. Krim je, stoga, za Ukrajinu bolna tačka.

Foto: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE

Poslednjih par meseci, ukrajinski zvaničnici počeli su u javnosti da govore ono što ih godinama tišti – da žele da povrate Krim, i to upravo ove godine.

Kako je isticao predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, ali i šef obaveštajne službe (SBU) Kiril Budanov – „na Krimu je počelo, tamo mora i da se završi“.

Budanov je, inače, poznat kao čovek koji je predvideo kada će početi ruska invazija na Ukrajinu, a zbog toga je njegovo mišljenje cenjeno i kada je reč o Krimu.

On je sada ubeđen da će Ukrajina povratiti Krim, do te mere da spekuliše kako će Rusi to prikazati svojim građanima.

Prema njegovim rečima, ruska propaganda će opisati gubitak Krima kao „prisiljeni korak“, baš kao što je to bio slučaj kad su Ukrajinci oslobodili okupirani grad Herson.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Teško mi je to da priznam, ali to mora biti rečeno: ruska propagandna mašina se tokom pada Hersona pokazala neverovatno uspešno. Uspeli su da prikažu pad Hersona, a treba imati na umu da je osvajanje Hersona bio najveći uspeh tzv. ‘specijalne vojne operacije’, kao svakodnevni događaj. A potom su celu priču okrenuli tako da ispada da se u principu radilo o nečem pozitivnom za njih“, rekao je Budanov.

Ono što može da predstavlja problem za Ukrajince, naglašavaju vojni stručnjaci, jeste činjenica da bi manevri ukrajinskih snaga u području neposredno uz reku, na teritoriju obeleženom kanalima za navodnjavanje i drugim vodenim preprekama, bili i te kako težak zadatak.

BONUS VIDEO Misteriozni bljesak na nebu iznad Kijeva