Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; goran Srdanov/Nova.rs

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je večeras televiziji Insajder da u drugom krugu predsedničkih izbora pruža podršku opozicionom kandidatu Jakovu Milatoviću i da je za tu zemlju najvažnije da dobije novog predsednika.

„Za Crnu Goru je najvažnije da dobije novog predsednika, da bi se tridesetogodišnja vladavina Demokratske partije socijalista i Mila Đukanovića u potpunosti arhivirala“, rekao je Abazović.

On je istakao da se u drugom krugu predsedničkih izbora bira između politike prošlosti i politike budućnosti, koja se personifikuje u novim ljudima, sa nekim novim idejama.

Abazović je govorio i o borbi protiv organizovanog kriminala i naveo da vlada ima isti žar da se bori protiv Škaljarskog i protiv Kavačkog klana, kao i protiv bilo kojeg drugog, ali da ne mogu da određuju prioritet tužilaštvu.

On je ocenio da su saradnja policije i tužilaštva Srbije i Crne Gore dobre, ali da mogu biti još bolje.

„Nisam za to da igramo političke igre i da nekoga izručimo, a nekoga, iz nekog razloga, ne izručimo“, rekao je Abazović, komentarišući to što Srbija već godinama Crnoj Gori ne izručuje Svetozara Marovića, osuđenog za organizovanje kriminalne grupe i nanošenje finansijske štete Crnoj Gori.

Dodao je da ne vidi nijedno racionalno objašnjenje za neizručenje Marovića.

On je istakao da podržava svaki vid regionalne saradnje, posebno inicijativu „Otvoreni Balkan“, jer su alternativa „zatvoreni Balkan, tenzije, svađe i međusobno optuživanje“.

Prema njegovim rečima, inicijativa „Otvoreni Balkan“ nije zamena za Evropsku uniju, već alat koji treba da ubrza evropski put, jer EU od regiona traži da sarađuje, umesto što se na sastancima međusobno optužuju.

On je ocenio da je Crna Gora prva naredna članica EU i da je „idealna da oživi proces proširenja“.

***

BONUS VIDEO: Izjava predsedničlkog kandidata Pokreta „Evropa sad“ Jakova Milatovića posle prvog kruga predsedničkih izbora 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar