Dritan Abazović, intervju
Dritan Abazović Foto: Luka Zeković

Premijer Crne Gore Dritan Abazović saopštio je da je na Globalnom forumu Alijanse civilizacija u Fesu potpisali deklaraciju i time je Crne Gora stala u red 150 država članica Ujedinjenih nacija (UN) koje zahtevaju veću promociju tolerancije, univerzalnih vrednosti, borbe za mir, poštovanje kulturnih i religijskih razlika.

Ocenio je da te razlike Crna Gora i da smtra da Crna Gora „zaista služi za primer“.

„Kada se to gleda očima izvana, kada to gledate očima drugih država, mi smo zemlja koja jako dobro menadžira svojim unutrašnjim odnosima kada su u pitanju i vjerske, nacionalne i etničke slobode, kako funkcioniše multikulturalno društvo. Neuporedivi smo sa mnogim državama koje su potpisnici i pokušali smo i danas da iskažemo kroz svoj primjer da postoje zemlje poput Crne Gore koje mogu da igraju tu ulogu, da budu primjer kako se upravlja multikulturalnim društvom“, kazao je Abazović.

Navodi i da verovatno kada bi mi upoznali detaljnije sa nekim unutrašnjim problemima, „možda bi ta slika bila i nešto drugačija“.

„Ali generalno, kada to uporedimo sa brojnim državama svijeta, Crna Gora može da bude ponosna na svoj građanski karakter, multikulturalni karakter i što na ovakvim mjestima sa mnogo većim državama svijeta može stati rame uz rame i staviti potpis na nešto što su univerzalne vrijednosti“, poručio je on.

Abazović je kazao da mu je bila velika čast i zadovoljstvo što je to urađeno danas, „nakon dužih priprema koje su trajale u Ujedinjenim nacijama“.

„Iskoristili smo dobru priliku da sretnemo ministre vanjskih poslova Maroka, Turske i Saudijske Arabije i samim tim i ono što je naš bileteralni interes da razvijamo Crnu Goru kao prestižnu, ali elitnu destinaciju, gdje svako može naći svoj mir i sigurnost i uživati u našim prirodnim ljepotama da još jednom podstaknemo da dođu ljudi u Crnu Goru“, rekao je Abazović.

Dodao je i da veruje „da smo uradili dobre stvari za našu državu“.

***

BONUS VIDEO: Procurela Skaj prepiska Miloša Medenice o Lazovićima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar