Uoči današnjeg protesta opozicije koji je zakazan za 18 sati ispred zgrade Skupštine Srbije, a na kojem se između ostalog traži smena ministra policije Bratislava Gašića i šefa BIA Aleksandra Vulina, kao i ukidanje rijaliti programa, iz opštinskog odbora SNS Vračar stiglo je saopštenje puno uvreda. "Karikaturalne mentalne sposobnosti, bezlično zlo, izvitoperena ambicija, neobrazovani, manjkavo inteligentni", sve to i još više od toga našlo se na repertoaru naprednjaka. Iz opozicije stiže odgovor - "zato danas ustajemo protiv nasilja".

Naime, Opštinski odbor Srpske napredne stranke na Vračaru povodom najavljenih protesta opozicije koji su zakazani za danas u 18 časova, izdao je saopštenje sledeće sadržine:

„U najbolnijem trenutku Srbije, opozicija izgleda kao nasilnik, zli nasilnik. Ali njihove karikaturalne mentalne sposobnosti, danas, ni manje ni više su monstruozne. Bezlično zlo, uronjeno u svoju izvitoperenu ambiciju, usuđuje se da koristi ovu nacionalnu tragediju za svoj lični interes. Njihova destrukcija morala onemogućava im da shvate da je ovde u pitanju bol srpskog naroda i borba za očuvanje porodice. Onemogućava im da shvate da je u dva dana ispisana nova Krvava bajka. Onemogućava im da shvate da su ovde u pitanju prava svakog deteta na život i slobodu. Onemogućava im da shvate da su na marginama srpskog društva, evidentno neobrazovani i manjkavo inteligentni i da kao takvi proživljavaju moralnu krizu i entropiju vrednosti. U dane žalosti pozivate na protest? Ostanite u mraku i tišini, gospodo! Tu vam je mesto“.

Reagovali su predstavnici opozicije u opštini Vračar.

Predsednik odborničke grupe ”Oslobodimo Vračar” Konstantin Samofalov kaže da je jasno da SNS nastavlja sa svojom politikom nasilja.

Konstantin Samofalov Foto: Saša Petrović

„Kada su prošli dani žalosti, moram da se osvrnem na laži i sramne optužbe koje je izneo SNS Opštinski odbor Vračar. Pojmovi usmereni prema opoziciji su čin nasilja sam po sebi i pokušaj da pripišu nešto drugima sa „slepom mrljom“, a da oni ostanu naizgled nevini.Najlakše je u najbolnijem trenutku druge nazivati „monstrumima i zlima“, upirati u nekavu opoziciju sa „poremenćenim vrednostima, na margini društva, koja seje zlo“… Upravo ovakav tekst, sa korišćenjem jezivih termina je takav oblik nasilja koji želimo da iskorenimo… I zato danas u 18h i ustajemo protiv nasilja“, navodi Samofalov i dodaje:

„Ovo je trenutak kada svaki „građanin“ može da da ostavku na mesto „građanina“, apelujući tako na svako ljudsko biće da preispita sopstveno mesto i odgovornost u kreiranju jednog sveošteg „ludila“. Kako smo došli do ovog, pred čim smo žmurili, koliko puta smo rekli da nas se ne tiče nešto jer je to nečije tamo, koliko puta smo okrenuli glavu i bili umorni da reagujemo, saslušamo, vidimo, potražimo moguće načine… Svako od nas može da postavi ovo pitanje i sigurno će, ako je iskren prema sebi, naći neke situacije ili dosta njih, pred kojima je zažmurio, birajući zonu komfora nasuprot podrške, razumevanja i sl. Kriza vrednosti jednog društva ne može se svirepo pripisati opozicionim strankama i liderima, jer je to toliko besmisleni oblik manipulacije, osuđujući ih da koriste tragediju za jeftine političke poene…U ovom bolnom trenutku čuje se tihi, poluglasni vapaj svih za akcijom, da nešto urgentno mora da se promeni“.

Podsetimo, opozicija je za danas u 18 časova zakazala mirni protest ispred zgrade Skupštine Srbije, nakon čega će se krenuti u šetnju. Protest pod nazivom „Srbija protiv nasilja“ organizuje se posle dva masovna ubistva prošle nedelje.

Aleksandar Jovanović Ćuta, Srđan Milivojević, Marinika Tepić, Radomir Lazović i Stefan Jovanović Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Zahtevi opozicije su da nakon ostavke ministra prosvete Branka Ružića, budu smenjeni i ministar policije Bratislav Gašić i šef BIA Aleksandar Vulin. Traže i zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru kroz momentalnu smenu članova REM-a, ukidanje rijaliti pograma i emisija koje promivišu nasilje, agresiju, nemoral i primitovizam, kao i zabranu štapanih medija koji promovišu primitvizam, krše medijske kodekse i emitiju lažne vesti. Uz to zahteva se o smena rukovodstva javnog servisa zbog emitovanja programa koji promiviše nasilje i kriminal.

BONUS VIDEO: Zaustavite nasilje – Protest prosvetara ispred ministarstva od 13 sati

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare